Dzień Kobiet to święto, które próbowano już wymazać z kalendarza ze względu na peerelowskie korzenie, feministki również go nie uznają, ale…… proszę tylko rozejrzeć się dzisiaj w około; tyle uśmiechów, kwiatów, miłych słów utwierdzających mnie w przekonaniu, że warto utrzymywać tradycję tego święta chociażby jako okazję do wyrażania pozytywnych emocji.
Wiele pozytywnych emocji przekazali nam dzisiaj uczniowie klasy I Technikum; w zabawny, ale wysoce kulturalny sposób docenili swoje koleżanki oraz podkreślili z humorem charakterystyczne zachowania Pań, z którymi mają zajęcia. Był to bardzo udany występ uczniów, z których wychowawczyni p. Teresa Manturo może być dumna.
Przy okazji święta miłym akcentem było również wręczenie dwóch nagród uczennicom klasy 2TH (Grzymała Kamila i Chrzanowska Sylwia), które uzyskały najwyższy progres średnich ocen.
Zdzisława Choynowska
Dnia 26.02.2019 r. w naszej szkole odbyło się już drugie spotkanie kulinarne w ramach II edycji projektu edukacyjnego „Kreatywne warsztaty lodowe z Schöller Ice Cream”. Głównym celem warsztatów jest rozwijanie pasji i zainteresowań uczniów naszej szkoły w zakresie komponowania deserów lodowych. Najbardziej kreatywni uczniowie będą mieli okazję wziąć udział w Targach Expo Sweet w Warszawie lub Sweet Targach w Katowicach jak również wygrać nagrodę pieniężną 1000 zł. Pod czujnym okiem nauczycieli praktycznej nauki zawodu: B. Urbańskiej oraz A. Choynowskiej systematycznie odbywają się spotkania, w których uczniowie wykazują się kreatywnością oraz zaangażowaniem podczas odbywających się zajęć.
Dnia 25.02.2019 r. jak corocznie szusowaliśmy na stoku narciarskim w Okrągłym, a wszystko to dzięki panu Piotrowi Manturo, który nie stracił wiary, że śnieg na stoku jeszcze się utrzyma i zorganizował wycieczkę dla chętnych uczniów Naszej szkoły. Wiosenna aura z temperaturą na plusie sprzyjała zjazdom. Wielu z nas przypomniało sobie jazdę na nartach lub desce i doskonaliło umiejętności, a niektórzy założyli narty po raz pierwszy. Po ponad trzech godzinach pobytu na stoku, mimo zmęczenia wszyscy byli zadowoleni i zgodnie twierdzili, że było fajnie… i piszą się na wyjazd w przyszłym roku.
Ryszard Rogiński
Zakończył się cykl zajęć z języka angielskiego w ramach przygotowania do odbywania staży w Pradze. Uczniowie klasy III Technikum uczący się w zawodach: technik hotelarstwa, budownictwa oraz żywienia i usług gastronomicznych pogłębiali swoją znajomość branżowego języka związanego z hotelarstwem i gastronomią i budownictwem.
Dzisiaj w naszej szkole odbyły się warsztaty kulinarne w ramach projektu „Stawiam na drób” w całości sfinansowane z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego. To należy podkreślić: wszystkie produkty spożywcze, z których korzystali uczniowie zostały dostarczone przez organizatora! Warsztaty składały się z dwóch części: teoretycznej, w której wzięli udział wszyscy uczniowie z klas żywieniowych i praktycznej, w której wzięli udział wybrani uczniowie - z najwyższą średnią z przedmiotów zawodowych.
Celem projektu jest objęcie profesjonalnym szkoleniem uczniów wybranych szkół gastronomicznych z zakresu jakości i obróbki technologicznej polskiego mięsa drobiowego. Merytoryczne wsparcie w projekcie zapewnia Akademia Kulinarna Marcina Budynka znanego mistrza kulinarnego słynącego z prowadzenia programów telewizyjnych związanych z gastronomią, autora książek kulinarnych, organizatora i jurora konkursów kulinarnych.
Podczas dzisiejszych warsztatów uczniowie pracowali pod dyktando zespołu w składzie: Pan Marin Budynek - właściciel Tawerny Fisza w Augustowie, pan Kamil Bobkowski – Szef kuchni w restauracji Tawerna Fisza Concept by Marcin Budynek w Augustowie i pan Angelo Colombo – właściciel i Szef w restauracji Bistro Dobra Zmiana w Białymstoku.
Lekcja profesjonalizmu, obserwacja pracy mistrzów światowej klasy, wspaniałe warsztaty kulinarne, na których tematem przewodnim były nowatorskie sposoby przygotowania drobiu; kurczak po malezyjsku, serca drobiowe w stylu azjatyckim, to tylko część specjałów przygotowanych w nowatorskim wydaniu.
Wrażenia uczniów: bezcenne doswiadczenie! Wszyscy otrzymali certyfikat uczestnictwa w warsztatach.
Zdzisława Choynowska
Dzisiejszy apel z okazji Dnia Zakochanych przygotowali uczniowie klasy I Branżowej pod kierunkiem wychowawcy – p. Krzysztofa Wencka i był to występ bardzo udany. Wszyscy uczniowie w przyjemny dla oka i ucha sposób przybliżyli wszystkim historię Walentynek, a niektórzy popisali się talentem recytatorskim. Brawo Wy!
W piątek 08.02.2019 r. uczniowie uczęszczający na rozszerzenie z języka polskiego oraz kl. II TŻB uczestniczyli w życiu kulturalnym stolicy naszego województwa. Wyjazd do Białegostoku dostarczył wielu ciekawych doświadczeń estetycznych i intelektualnych. Zaczęliśmy od obejrzenia spektaklu „Proces. Rekonstrukcja” na podstawie powieści F. Kafki w wykonaniu grupy teatralnej Papahema. Nowatorska inscenizacja tekstu należącego do klasyki światowej literatury wywarła na wojewodzińskich widzach pozytywne wrażenie. Jednak to gęste znaczeniowo przedstawienie stanowi duże wyzwanie interpretacyjne, co jest zapowiedzią jeszcze ciekawszych przyszłych lekcji języka polskiego.
Równie wartościowa była też wizyta w Galerii Sztuki im. Sleńdzińskich, gdzie odbyła się lekcja muzealna na temat sztuki klasycyzmu. Specjalistyczne pojęcia z zakresu malarstwa, architektury i rzeźby zostały przystępnie wyjaśnione przez historyka sztuki. Zajęcia wymagały też zaangażowania się w różne zadania, które umożliwiły przyswojenie wiedzy oraz integrowały grupę.
Przedmiotem naszego zainteresowania była też sztuka uliczna, wszak Białystok jest miastem najpiękniejszych murali. Obejrzeliśmy więc najsłynniejszy - „Dziewczynka z konewką” uznawany za jeden z najciekawszych przykładów street artu na świecie. Motywem przewodnim wycieczki był kontakt ze sztuką, który jest o tyle ważny, że prowokuje człowieka do twórczego i pogłębionego myślenia, a tym samym rozwija go i wzbogaca wewnętrznie. Cieszę się, że aż 35 uczniów w taki sposób w siebie „zainwestowało”. Powodem do zadowolenia i dumy są też liczne pochwały wypowiedziane pod adresem naszej młodzieży odnośnie wysokiej kultury osobistej, całkiem przyzwoitej wiedzy humanistycznej i gotowości do współpracy. Dziękuję wszystkim uczestnikom za miłą atmosferę i wzorowe zachowanie.
Katarzyna Bielińska
Drodzy rodzice!
Zapraszamy do szkoły w niedzielę 10 lutego 2019 r. na godz. 10.00 na spotkanie podsumowujące pracę szkoły w pierwszym półroczu. Efekty naszej pracy – nauczycieli i uczniów - to przede wszystkim oceny jakie uzyskała nasza młodzież na koniec I semestru. Będziemy poruszać zagadnienia związane z organizacją pracy w szkole i planowaniem pracy w II semestrze. Po spotkaniu ogólnym na Sali gimnastycznej odbędą się spotkania z wychowawcami w klasach.
Uwaga:
Dyrektor zaprasza Radę Rodziców (stanowią ją wyznaczeni na początku roku szkolnego rodzice - po jednym z każdej klasy) na spotkanie nieco wcześniej – o 9.30. Spotkanie tego grona odbędzie się w czytelni.
Kierownik internatu zaprasza rodziców uczniów mieszkających w internacie na spotkanie z wychowawcami również nieco wcześniej – o 9.30 do świetlicy w internacie.
Do zobaczenia w niedzielę, Rada pedagogiczna i dyrektor szkoły
W ramach współpracy naszej szkoły z Zespołem Szkół Specjalnych im. Jana Pawła II w Grajewie zorganizowaliśmy 20 grudnia spotkanie Świętego Mikołaja z podopiecznymi specjalnego oddziału przedszkolnego.
Rolę Świętego Mikołaja odegrał Bartek Krukowski z klasy IV TB, który choć sam już nie wierzy w tę legendarną postać, to bardzo starał się, aby dzieci nie miały żadnych wątpliwości, że odwiedził je „prawdziwy” Święty Mikołaj. Szczęście w ich oczach było potwierdzeniem sukcesu Bartka - Mikołaja. Radosną atmosferę można wyczuć nawet na dokumentujących spotkanie zdjęciach.
W. A. Czaplicka
Zbliżające się Święta Bożego Narodzenia są okazją do okazywania życzliwości, sprawiania radości, a także do pomagania tym, którzy znaleźli się w potrzebie. Szkolne Koło Wolontariatu postanowiło sprawić trochę radości dzieciom przebywającym w Placówce Opiekuńczo - Wychowawczej w Ełku i zainicjowało akcję, w której uczniowie naszej szkoły przygotowali paczki ze słodyczami dla podopiecznych pani Haliny Ćwik. W placówce przebywa obecnie 10 podopiecznych w wieku od 6 do 21 lat. Pani Halina wraz z córka Joanną od 25 lat starają się stworzyć dom, w którym dzieci mogą uczyć się odpowiedzialności, wrażliwości, w którym mają spokój i namiastkę prawdziwej ciepłej rodzinnej atmosfery. Szkolne Koło Wolontariatu w środę 19 grudnia odwiedziło Placówkę Opiekuńczo - Wychowawczą w Ełku i przekazało paczki. Byliśmy pod wrażeniem atmosfery panującej w domu. Wysłuchaliśmy wielu ciekawych anegdot dotyczących wychowanków pani Haliny, wzruszaliśmy się słuchając trudnych historii dzieci przebywających w placówce. Sami również nie wyszliśmy z pustymi rękami, ponieważ pani Halina z dziećmi zadbała o drobne upominki dla nas. Ale najważniejsze jest to, że opuszczaliśmy ten wspaniały dom z poczuciem, że zrobiliśmy coś naprawdę ważnego i dobrego, że tak niewielka paczka może sprawić tyle radości, POMAGANIE to naprawdę wielka frajda. Dziękujemy pani Halinie i jej podopiecznym za tak miłe przyjęcie. Dziękujemy wam drodzy uczniowie, że przyłączyliście się do naszej akcji. Wszystkim życzymy Wesołych Świąt.
Kowalczuk Monika opiekun Szkolnego Koła Wolontariatu
Dzisiejsze, wydarzenie – wigilia szkolna zapisze się w pamięci całej szkolnej społeczności na długo z wielu powodów: wspaniale zbudowana świąteczna atmosfera – dekoracja sali, stołów, nawet cherlawa choinka przystrojona światełkami i bombkami wyglądała dostojnie, wizyta Mikołaja z drobnymi upominkami, chór kolędników i nastrojowe recytacje wierszy, stoły uginające się od przepysznych wigilijnych dań, a przede wszystkim my – nauczyciele, pracownicy, uczniowie – pięknie podkreślający wyjątkowy charakter tego dnia swoim strojem i nastrojem.
Serdecznie dziękuję wszystkim, którzy w łączyli się w organizację tego wydarzenia . W sposób szczególny dziękuję Intermarche w Grajewie za produkty na stół wigilijny, p.Beacie Urbańskiej dziękuję za to, że zaproponowała zorganizowanie jednej ogólnoszkolnej wigilii licząc się z tym, że ciężar przygotowań będzie dzielić z p.Katarzyną Dudą i uczniami – technikami żywienia i usług gastronomicznych. Dziękuję p. Katarzynie Ołdakowskiej i technikom hotelarstwa za przygotowanie i dekorację stołów. Dziękuję p.Olenie Levchynskiej i p.Grażynie Jarosińskiej za dekorację sali i przygotowanie do występu chóru kolędników. Dziękuję p.Katarzynie Bielińskiej z a przygotowanie uczniów do recytacji pięknych tekstów.
Niewątpliwie było to trudne logistycznie przedsięwzięcie, ale wszyscy mamy poczucie satysfakcji z tego, że było to wspaniałe wydarzenie.
Życzę wszystkim, a w szczególności rodzicom uczniów Zespołu Szkół w Wojewodzinie radosnych Świąt Bożego Narodzenia i wszelkie pomyślności w Nowym 2019 Roku!
Zdzisława Choynowska dyrektor Zespołu Szkół w Wojewodzinie
Uczniowie biorący udział w projekcie „Zagraniczne staże zawodowe uczniów Zespołu Szkół w Wojewodzinie” w roku szkolnym 2017/2018 odebrali jeszcze jeden ważny dokument potwierdzający nabyte przez nich, podczas praktyk zawodowych w maju, kompetencje zawodowe.
EUROPASS-MOBILNOŚĆ to dokument opisujący w szczegółowy sposób wszystkie umiejętności zawodowe nabyte podczas stażu potwierdzone przez KRAJOWE CENTRUM EUROPASS i dzięki temu honorowane jest przez wszystkich pracodawców w UE. W załączeniu element z dokumentu informujący o jego ważności. KLIKNIJ Adobe Reader *.pdf
Bez wątpienia jest to niezwykle cenny dokument pokazujący doświadczenie zawodowego startującego absolwenta technikum na europejskim rynku pracy.
Gratuluję wszystkim uczestnikom stażu, którzy swoim zaangażowaniem w doskonalenie swoich umiejętności zawodowych zasłużyli na ten dokument.
Zdzisława Choynowska
Grudzień w naszym kraju jest miesiącem, w którym nasilają się akcje niesienia pomocy potrzebującym. Od kilku lat Samorząd Uczniowski naszej szkoły włącza się w ten nurt i organizuje aukcję, z której dochód przeznacza na pomoc osobie wybranej przez swoje grono. Czasami są to nasi uczniowie, którzy takiej pomocy potrzebują. W tym roku Samorząd zdecydował, że zebraną na aukcji kwotę przekaże Nicoli Jurskiej - sześcioletniej dziewczynce chorującej na mózgowe porażenie dziecięce, padaczkę lekooporną oraz zanik nerwu wzrokowego. W tym roku na aukcję nauczyciele oraz uczniowie przynieśli różnego rodzaju przedmioty; część z nich uczniowie wykonali na zajęciach praktycznych z budownictwa - model choinki, pomysłowe serce z klocków, na zajęciach z gastronomii przygotowali smakowite ciasta i ciasteczka. W tym roku zostały zaangażowane również osoby prowadzące własną działalność, w tym nasi absolwenci, dzięki którym do wylicytowania były m.in.: warsztaty z podstaw makijażu, prelekcja o pielęgnacji cery, fryzura studniówkowa i sylwestrowa oraz sesja zdjęciowa dla klasy. Dochód z tegorocznej aukcji wyniósł aż 3080,50 zł. Wspaniałe jest to, że chcemy pomagać i tak pięknie to okazujemy.
Dziękujemy serdecznie za zaangażowanie wszystkich osób biorących udział w przygotowaniu aukcji oraz nauczycielom i uczniom za okazanie po raz kolejny ogromnego serca pełnego dobroci.
Magda Cichocka - opiekun Samorządu Uczniowskiego
Dzisiaj 13 grudnia obchodzimy 37 rocznicę wprowadzenia stanu wojennego. Nasi rodzice dobrze pamiętają mroźną zimę 1981 roku, czołgi na ulicach, godzinę policyjną i tamten strach przed niewiadomym. Nam dane było urodzić się w wolnej Polsce i dlatego my - młodzi patrioci - powinniśmy pamiętać o tych wszystkich, którzy za naszą wolność walczyli.
Święty Jan Paweł II przed 37 laty w dzień Wigilii Bożego Narodzenia zapalił w oknie Pałacu Apostolskiego w Watykanie świecę. W ten sposób dodawał otuchy rodakom zniewolonym przez komunistyczne władze. Gest ten stał się tradycją.
Dzisiaj wieczorem o godz. 18.45 światełko wolności zapłonie w oknie naszego internatu. Wierzę, że wszyscy włączycie się w akcję upamiętnienia tych, którzy walcząc o wolną Polskę, stracili życie.
Anna Grzymkowska - Przewodnicząca Młodzieżowej Rady Internatu
Ostatnio, w krótkim odstępie czasowym, w pracowni gastronomicznej zostały wykonane dwa torty: piękne, ogromne i co najważniejsze, bardzo smaczne. Myślę, że każdy degustując te smakołyki zadawał sobie pytanie, kto jest autorem tego dzieła; kto zadał sobie dużo trudu - bo pracy było mnóstwo, kto chciał poświęcić swój wolny czas – bo trzeba było spotkać się również poza zajęciami. Oto oni:
- Zyskowska Paulina, Jachimczyk Kamila, Czyżyńska Justyna, Gleba Konrad – kl. IV TŻ
- Dobrzycka Magda, Kudrawiec Alicja – kl. III TŻ
- Dzięgielewska Klaudia, Andruszkiewicz Anna, Keżel Aleksandra, Chodnicka Magda, Cimoch Katarzyna – kl. II TŻ
- Piaszczyńska Karolina, Pawełkowski Marcin, Kupis Adriana, Brzostowska Martyna – kl. III TH
Jednak najważniejsze osoby w tych działaniach wymieniam w tym miejscu – są to pani Beata Urbańska i pani Katarzyna Duda, które są nauczycielami przedmiotów zawodowych w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Są to nauczyciele, którzy potrafią zachęcić, skupić wokół idei, działania, grupę uczniów przekazując swoją pasję młodym i kształtując w nich zawodowe umiejętności. Życzę wszystkim: nauczycielom i uczniom nowych wyzwań i dalszego rozwoju.
Zdzisława Choynowska
Data 4 grudnia kojarzy się z imieninami Barbary, świętem górników, ale pani Beacie Urbańskiej, pani Katarzynie Dudzie, Paulinie Zyskowskiej i sporej grupie uczniów od tego roku kojarzyć się będzie z imprezą urodzinową Intermarche. Po imprezie urodzinowej 11 listopada Pani Urbańska, nieomal natychmiast podjęła nowe, trudne wyzwanie podobne do poprzedniego. Było łatwiej, bo został już przećwiczony schemat postępowania, ale też było trudniej, bo zobowiązanie dotyczyło spełnienia konkretnych wymagań osoby z zewnątrz. Jak widać na zdjęciach Żywieniowcy poradzili sobie fantastycznie! Tort nie tylko był piękny, ale też smaczny, co potwierdzają komentarze oraz technicy hotelarstwa, którzy nie musieli nikogo przekonywać do degustacji. Tak więc, kolejny kulinarny sukces. Ręce same składają się o oklasków dla autorów tego cukierniczego dzieła. Brawo!
Choynowska Zdzisława
Zima to trudny czas nie tylko dla ludzi, ale także dla zwierząt. Psy i koty, które zostały pozbawione dachu nad głową muszą poradzić sobie nie tylko z zimnem, ale także z brakiem jedzenie. Często chore i zaniedbane czekają na pomoc człowieka i często tylko dzięki ludziom są w stanie przetrwać. Nasi uczniowie nie pozostali obojętni na los bezdomnych zwierząt i wspomogli akcję zorganizowaną w listopadzie przez Szkolne Koło Wolontariatu, przynosząc suchą i mokrą karmę dla zwierząt. W tym roku wolontariusze postanowili wspomóc Towarzystwo Ochrony nad Zwierzętami w Grajewie, w którym przebywa kilkanaście bezdomnych kotów oraz psów. W środę 28 listopada 42 kg karmy zostały przekazane p. Alicji Tonderze i Iwonie Sypytkowskiej z grajewskiego TOZ-u. Wszystkim zaangażowanym w naszą akcję serdecznie dziękujemy.
Monika Kowalczuk - Opiekun SzKW
21 listopada 2018 r. sześcioosobowa grupa uczniów z I i II klasy BS I oraz z III klasy ZSZ, będących uczestnikami Hufca Pracy w Grajewie, wzięła udział w edukacyjnych warsztatach kulinarnych, w studiu kulinarnym ATUTY w Białymstoku. Organizatorem przedsięwzięcia była Podlaska Wojewódzka Komenda OHP w Białymstoku.
Warsztaty z zakresu kuchni kresowej poprowadziła szefowa kuchni Pani Ewa Bałdyś Jakuć. Ich celem było przekazanie podstawowej wiedzy dotyczącej doboru składników i technik kulinarnych, jak również pobudzenie wyobraźni i kreatywności młodych kucharzy. W warsztatach brali udział również uczestnicy Hufca Pracy w Augustowie. W trakcie zajęć młodzież pracowała w czterech grupach. Każda grupa otrzymała do wykonania inne zadanie. Młodzież przygotowywała krupnik z kurkami i pulpetami, sałatkę z serem korycińskim i kindziukiem, wareniki z babką ziemniaczaną i sosem ze schabu w śmietanie oraz serniczki z sosem malinowym. W trakcie przyrządzania potraw uczestnicy korzystali z pomocy i porad szefa kuchni. Gotowe dania poddane zostały degustacji podczas wspólnego posiłku. Podczas warsztatów uczniowie wykazali się dobrą organizacją pracy i bardzo dobrym przygotowaniem praktycznym. Spotkanie to przyczyniło się do poszerzenia wiedzy i umiejętności kulinarnych uczestników zajęć, jak również zmotywowało do dalszego rozwoju i podnoszenia swoich kwalifikacji zawodowych. Wyjazd na warsztaty był również dobrą okazją do nawiązania nowych znajomości i wymiany doświadczeń z młodzieżą kształcącą się w zawodzie kucharz w Hufcu Pracy w Augustowie. Podsumowaniem warsztatów było wręczenie uczestnikom certyfikatów z ukończonego szkolenia.
Grzegorz Biadun – st. wych. HP Grajewo
Z przyjemnością informuję, że zgodnie z regulaminem przyznawania stypendium Św. Mikołaja przyznano dwa stypendia. Otrzymały je Kamila Jachimczyk z klasy IV oraz Adrianna Kupis z klasy III Technikum. Obydwie uczennice oprócz dobrych wyników w nauce musiały spełnić jeszcze inne wymaganie: udzielać się w pracy społecznej, bo takie postawy promuje fundacja, która organizuje stypendia. Cieszy mnie też, że zaangażowanie przede wszystkim koordynatora fundacji w naszej szkole – p. Wioletty Czaplickiej, a poprzez nią innych nauczycieli i młodzieży przyniosło tak wymierne efekty. Przypominam, że zbieranie pieniędzy na stypendium odbywa się również przez przekazanie 1% podatku, darowizny i inne okazjonalne akcje. Wierzę, że w przyszłym roku osiągniemy jeszcze lepszy wynik i stypendium otrzyma jeszcze większa liczba uczniów.
W dniu 14 listopada 2018 r. uczennice klasy II TH wraz z nauczycielem zawodu uczestniczyły w zajęciach na terenie Hotelu „Warszawa”*** w Augustowie. Oprowadzająca grupę Pani Urszula Bagińska – kierownik administracji, przedstawiła historię hotelu oraz sposób jego funkcjonowania. Uczennice mogły obejrzeć i porównać rodzaje i standardy pokoi hotelowych oraz poznać zakres usług świadczonych przez poszczególne działy hotelowe takie jak część gastronomiczną, konferencyjną i zaplecze SPA.
Katarzyna Ołdakowska
W piątek, 9 listopada 2018 r. odbyły się obchody Święta Niepodległości, które swoją obecnością uświetnili szanowni goście: Pan Zygmunt Kruszyński – Starosta Grajewski i Pani Alicja Rutkowska – Wicestarosta. O godz. 11.11 został odśpiewany w całości hymn państwowy. Klasa II TRH wraz ze swoim wychowawcą p. Łukaszem Choynowskim przygotowała apel ukazujący trudną i pełną ofiar, drogę Polaków do zdobycia wolności. Uczniowie zbudowali bardzo wzruszającą i pełną refleksji atmosferę z końcowym przesłaniem do nas: Jak my będziemy wykorzystywać daną nam wolność? Apel bardzo udany, uczniowie mogą być z siebie dumni. Bardzo kulturalnie zachowała się w tym dniu cała społeczność szkolna, bowiem stosownie do tej uroczystej chwili, przybyli w tym dniu do szkoły w strojach świątecznych. To również podkreślało wyjątkową atmosferę tego święta. Ale to jeszcze nie koniec obchodów.
Jaki pomysł na zaakcentowanie tej okrągłej rocznicy mógł zrodzić się w szkole, która kształci żywieniowców? Odpowiedź - wykonanie super tortu, ale żeby było nietypowo i niełatwo, tort miał powierzchnię 120 cm x 120 cm, kontury Polski i biało-czerwoną kolorystykę.
Wyzwanie przybrało postać projektu, bo przygotowanie składu, sposobu łączenia elementów, ustalenia z jakich substancji wyjdzie najlepszy kolor, technika dekoracji, przygotowanie szablonu do wykrawania formy, zajęło dwa tygodnie i wymagało zaangażowania wielu osób. Oczywiście nad logistyką czuwały i kierowały pracą młodzieży panie uczące zawodu w technikum żywienia: Beata Urbańska i Katarzyna Duda.
Czy było ciężko? Powiem tylko, że w czwartek, przed piątkowym apelem obydwie Panie wraz z zaangażowanymi uczniami wyszły ze szkoły o 22.30. Ale, jak to zazwyczaj jest, dobra praca przynosi pożądany efekt i satysfakcję. Jeden z zaproszonych gości – widząc ten tort na sali pomyślał, że jest to rekwizyt – element dekoracji wykonany z bibuły i papieru.
Ważne też, że w parze z wspaniałym wyglądem szedł wspaniały smak. O ogromie prac niech świadczą ilości zużytych do niego produktów:
1. Truskawki mrożone – 3,6kg
2. Czarna porzeczka mrożona – 3,6kg
3. Cukier – 10kg
4. Budyń waniliowy – 24szt
5. Jaja – 270szt
6. Masło – 11kg
7. Cytryna – 35szt
8. Spirytus 0,5l – 1szt
9. Mąka Basia extra – 8kg
10. Proszek do pieczenia – 8szt
11. Cukier waniliowy – 48szt
12. Cukier puder – 1,2kg
13. Śmietana 36% - 15l
14. Mąka krupczatka – 3kg
15. Mleko – 12l
16. Wafle suche (kwadrat) – 14szt
17. Mascarpone 250g – 12szt
18. Żelatyna – 2op
19. Woda – 5l
20. Krem waniliowy – 6szt
21. RUM -200ml
22. Śnieżka krem – 24szt
23. Barwnik czerwony – 25g
W tym miejscu pragniemy podziękować sponsorom tego przedsięwzięcia, bo gdyby nie ich hojność, nie zrobilibyśmy tego z taki rozmachem. Dziękujemy firmie Intermarche w Grajewie, firmie Mlekpol w Grajewie za produkty oraz firmie Raj w Grajewie za przygotowanie podstawy do tortu.
Dziękuję wszystkim nauczycielom zaangażowanym w przygotowanie dzisiejszych obchodów, dziękuję uczniom, którzy angażują się w takie działania, bo dzięki takim osobom mamy wiele radości, satysfakcji i piękne wspomnienia.
Zdzisława Choynowska
W piątek 26 października uczniowie IV klasy technikum wyruszyli na trzydniową Pielgrzymkę maturzystów połączoną z wycieczką po Małopolsce.
Wpisując się w piękną, ogólnopolską tradycję pielgrzymowania do Czarnej Madonny w intencji dobrze zdanych egzaminów stanęli przed Jej obliczem w piątek i był to czas poświęcony modlitwie.
Drugiego dnia zwiedzili Muzeum Auschwitz - Birkenau, miejsce przerażające i skłaniające do przemyśleń. Jeszcze tego samego dnia pokonali trasę do Morskiego Oka. Tak intensywna marszruta dla wielu okazała się ogromnym wyzwaniem - wiele potrzeba trudu i wyrzeczeń by dotrzeć do celu.
Trzeciego dnia zwiedzili piękny kościół poświęcony Janowi Pawłowi II na Krzeptówkach oraz zakopiańskie Krupówki. Zaopatrzeni w symbole góralskiego handlu - oscypki wyruszyli w dalsza drogę – do Krakowa. Tam zwiedzili Wawel, Rynek Główny z Sukiennicami, Colegium Maius oraz uczestniczyli w mszy w Kościele Mariackim.
Wrócili bogatsi w doświadczenia, z nadzieją na dobre wyniki na maturze.
Zdzisława Choynowska
W 16 października br. uczniowie Branżowej Szkoły I stopnia i III klasy ZSZ będący uczestnikami Hufca Pracy w Grajewie, zakończyli zbiórkę żołędzi przeznaczonych na zimowe dokarmianie dzikich zwierząt. Działanie jest jedną z planowanych na bieżący rok szkolny inicjatyw Klubu Aktywnych Hufca Pracy w Grajewie. Zebrane przez młodzież żołędzie zostały przekazane dla Koła Łowieckiego „Cietrzew” w Prostkach.
Przedstawiciel koła łowieckiego Pan Janusz Skąpski podziękował młodzieży za wysiłek włożony w realizację inicjatywy. Zebrane żołędzie w szczególności stanowią karmę dla dzików i jeleni, które w okresie zimy mają utrudniony dostęp do pożywienia i bardzo często oczekują na pomoc człowieka. Zaproszony gość poruszył też wiele bardzo ważnych tematów związanych z leśnictwem, ekologią i planowym odławianiem zwierząt. Młodzież miała możliwość otrzymania fachowych odpowiedzi z zakresu m.in.: bezpiecznego zachowania w lesie, rekompensat za zniszczenia, których dokonują dzikie zwierzęta w uprawach rolniczych, używania środków lokomocji na terenach zalesionych.
Realizacja inicjatywy wpłynęła na poprawę aktywności społecznej uczniów oraz pogłębiła wiedzę ekologiczną młodzieży. Liderzy inicjatywy dali dobry przykład do naśladowania dla swoich rówieśników.
Grzegorz Biadun – st. wych. HP Grajewo
Pierwsza w tym roku szkolnym wycieczka edukacyjna została zorganizowana dla techników budownictwa i żywienia z klasy pierwszej. Obiekty, które odwiedzili uczniowie to „Silikaty" Białystok oraz Zakład Przetwórstwa Gastronomicznego „Garmażeria Staropolska" Lech Zwolan w Kleosinie.
Przyszli technicy budownictwa obserwowali proces technologiczny produkcji silikatów, które są materiałem budowlanym o unikalnych właściwościach fizyczno - chemicznych, zdrowotnych i ekologicznych. Jest to jeden z najbardziej wszechstronnych materiałów, wyróżnia go trwałość, dobre właściwości konstrukcyjne i niska cena. Ponadto mają właściwości paroprzepuszczalne, a ich trwałość zwiększa się z upływem czasu.
Żywieniowcy natomiast, obserwowali przebieg produkcji wyrobów wędliniarskich i garmażeryjnych oraz funkcjonowanie HACCP - systemu mającego na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności. Firma "Garmażeria Staropolska" Lech Zwolan w Kleosinie jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych podlaskich marek. Od lat zachwyca smacznymi wyrobami wędlin i wędzonek , których produkcja oparta jest na dawnych recepturach.
Obiekty, do których organizowane są edukacyjne wyjazdy są starannie wybierane przez nauczycieli zawodu; uczniowie mają możliwość zaobserwować w tych miejscach, w jaki sposób wiedza przekłada się na praktyczne jej zastosowanie i ważne jest to, aby były to bardzo nowoczesne rozwiązania. W takich miejsca uczniowie umacniają też swoją motywację do nauki w wybranym zawodzie – obserwują różnorodne kierunki rozwoju zawodowego.
Zdzisława Choynowska