Dzisiaj w naszej szkole odbyły się warsztaty kulinarne w ramach projektu „Stawiam na drób” w całości sfinansowane z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego. To należy podkreślić: wszystkie produkty spożywcze, z których korzystali uczniowie zostały dostarczone przez organizatora! Warsztaty składały się z dwóch części: teoretycznej, w której wzięli udział wszyscy uczniowie z klas żywieniowych i praktycznej, w której wzięli udział wybrani uczniowie - z najwyższą średnią z przedmiotów zawodowych.
Celem projektu jest objęcie profesjonalnym szkoleniem uczniów wybranych szkół gastronomicznych z zakresu jakości i obróbki technologicznej polskiego mięsa drobiowego. Merytoryczne wsparcie w projekcie zapewnia Akademia Kulinarna Marcina Budynka znanego mistrza kulinarnego słynącego z prowadzenia programów telewizyjnych związanych z gastronomią, autora książek kulinarnych, organizatora i jurora konkursów kulinarnych.
Podczas dzisiejszych warsztatów uczniowie pracowali pod dyktando zespołu w składzie: Pan Marin Budynek - właściciel Tawerny Fisza w Augustowie, pan Kamil Bobkowski – Szef kuchni w restauracji Tawerna Fisza Concept by Marcin Budynek w Augustowie i pan Angelo Colombo – właściciel i Szef w restauracji Bistro Dobra Zmiana w Białymstoku.
Lekcja profesjonalizmu, obserwacja pracy mistrzów światowej klasy, wspaniałe warsztaty kulinarne, na których tematem przewodnim były nowatorskie sposoby przygotowania drobiu; kurczak po malezyjsku, serca drobiowe w stylu azjatyckim, to tylko część specjałów przygotowanych w nowatorskim wydaniu.
Wrażenia uczniów: bezcenne doswiadczenie! Wszyscy otrzymali certyfikat uczestnictwa w warsztatach.
Zdzisława Choynowska