Zawód: Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych – to zawód w którym nabędziesz umiejętności w zakresie:
- sporządzania potraw i napojów dla konsumentów o różnorodnych gustach kulinarnych,
- dekorowania i ekspediowania potraw i napojów,
- planowania żywienia dla różnych grup ludności,
- planowania i organizowania usług gastronomicznych typu - wesela, bale,
- posługiwania się językiem obcym zawodowym,
- obsługi konsumentów różnymi metodami,
- organizowania i nadzorowania obsługi konsumenta,
- obsługi maszyn i urządzeń gastronomicznych,
- prowadzenia własnej działalności gastronomicznej.
Po ukończeniu szkoły będziesz mógł pracować min. w:
* zakładach zbiorowego żywienia typu:
- restauracje, kawiarnie, bary,
- domy wypoczynkowe, stołówki,
* usługach cateringowych,
* we własnym zakładzie gastronomicznym np. pizzerii.
System rynkowy w Polsce spowodował zapotrzebowanie na niektóre z wymienionych specjalizacji. Szkoła ta wychodzi naprzeciw aktualnym potrzebom i kształci techników w/w specjalizacji. Dobre przygotowanie żywieniowca pozwoli absolwentom łatwo przystosować się do warunków w zakładach żywieniowych. W ramowym planie nauczania m.in. uwzględnia się zasady racjonalnego żywienia, co pozwoli na zmniejszenie zachorowań na choroby cywilizacyjne. Rozwój wolnego rynku będzie wymagał zapotrzebowania na produkty i surowce bardziej przetworzone, łatwe w przygotowaniu czyli przyspieszy rozwój gastronomii. Szkoła przygotowuje właściwie fachowców w odpowiedniej branży. W programie szkoły jest możliwość uzyskania prawa jazdy kategorii B oraz umiejętność obsługi komputera. Językiem obcym jest język niemiecki i angielski.