W piątek, 9 listopada 2018 r. odbyły się obchody Święta Niepodległości, które swoją obecnością uświetnili szanowni goście: Pan Zygmunt Kruszyński – Starosta Grajewski i Pani Alicja Rutkowska – Wicestarosta. O godz. 11.11 został odśpiewany w całości hymn państwowy. Klasa II TRH wraz ze swoim wychowawcą p. Łukaszem Choynowskim przygotowała apel ukazujący trudną i pełną ofiar, drogę Polaków do zdobycia wolności. Uczniowie zbudowali bardzo wzruszającą i pełną refleksji atmosferę z końcowym przesłaniem do nas: Jak my będziemy wykorzystywać daną nam wolność? Apel bardzo udany, uczniowie mogą być z siebie dumni. Bardzo kulturalnie zachowała się w tym dniu cała społeczność szkolna, bowiem stosownie do tej uroczystej chwili, przybyli w tym dniu do szkoły w strojach świątecznych. To również podkreślało wyjątkową atmosferę tego święta. Ale to jeszcze nie koniec obchodów.
Jaki pomysł na zaakcentowanie tej okrągłej rocznicy mógł zrodzić się w szkole, która kształci żywieniowców? Odpowiedź - wykonanie super tortu, ale żeby było nietypowo i niełatwo, tort miał powierzchnię 120 cm x 120 cm, kontury Polski i biało-czerwoną kolorystykę.
Wyzwanie przybrało postać projektu, bo przygotowanie składu, sposobu łączenia elementów, ustalenia z jakich substancji wyjdzie najlepszy kolor, technika dekoracji, przygotowanie szablonu do wykrawania formy, zajęło dwa tygodnie i wymagało zaangażowania wielu osób. Oczywiście nad logistyką czuwały i kierowały pracą młodzieży panie uczące zawodu w technikum żywienia: Beata Urbańska i Katarzyna Duda.
Czy było ciężko? Powiem tylko, że w czwartek, przed piątkowym apelem obydwie Panie wraz z zaangażowanymi uczniami wyszły ze szkoły o 22.30. Ale, jak to zazwyczaj jest, dobra praca przynosi pożądany efekt i satysfakcję. Jeden z zaproszonych gości – widząc ten tort na sali pomyślał, że jest to rekwizyt – element dekoracji wykonany z bibuły i papieru.
Ważne też, że w parze z wspaniałym wyglądem szedł wspaniały smak. O ogromie prac niech świadczą ilości zużytych do niego produktów:
1. Truskawki mrożone – 3,6kg
2. Czarna porzeczka mrożona – 3,6kg
3. Cukier – 10kg
4. Budyń waniliowy – 24szt
5. Jaja – 270szt
6. Masło – 11kg
7. Cytryna – 35szt
8. Spirytus 0,5l – 1szt
9. Mąka Basia extra – 8kg
10. Proszek do pieczenia – 8szt
11. Cukier waniliowy – 48szt
12. Cukier puder – 1,2kg
13. Śmietana 36% - 15l
14. Mąka krupczatka – 3kg
15. Mleko – 12l
16. Wafle suche (kwadrat) – 14szt
17. Mascarpone 250g – 12szt
18. Żelatyna – 2op
19. Woda – 5l
20. Krem waniliowy – 6szt
21. RUM -200ml
22. Śnieżka krem – 24szt
23. Barwnik czerwony – 25g
W tym miejscu pragniemy podziękować sponsorom tego przedsięwzięcia, bo gdyby nie ich hojność, nie zrobilibyśmy tego z taki rozmachem. Dziękujemy firmie Intermarche w Grajewie, firmie Mlekpol w Grajewie za produkty oraz firmie Raj w Grajewie za przygotowanie podstawy do tortu.
Dziękuję wszystkim nauczycielom zaangażowanym w przygotowanie dzisiejszych obchodów, dziękuję uczniom, którzy angażują się w takie działania, bo dzięki takim osobom mamy wiele radości, satysfakcji i piękne wspomnienia.
Zdzisława Choynowska