Matematyka to królowa nauk, a jej zadaniem w szkole jest rozwój intelektualny uczniów, kształcenie umiejętności abstrakcyjnego, logicznego i twórczego myślenia, umiejętności wnioskowania, a także stawiania i weryfikowania hipotez. Nauka matematyki to inwestycja w przyszłość tę bliższą (matura, studia) i tę dalszą (życie codzienne w sferze finansów). Ucząc się matematyki młodzi ludzie rozwijają pamięć, przygotowują się do samodzielnego rozwiązywania problemów, wyrabiają w sobie systematyczność, pracowitość i wytrwałość.
Te wszystkie przymioty uczniowie Zespołu Szkół w Wojewodzinie mają okazję kształtować na dodatkowych zajęciach z matematyki, które odbywają się w ramach projektu „Nowa ranga kształcenia zawodowego w powiecie grajewskim”. Uczestnicy spotkań mogą utrwalić materiał realizowany na lekcjach, poszerzyć zakres swojej wiedzy, czy też uzupełnić zaległości i braki.
Dzięki małej liczebności grup możliwa jest większa indywidualizacja pracy i ułatwiony jest bezpośredni kontakt z nauczycielem, co znacznie przyczynia się do poprawy wyników nauczania z matematyki. Uczniowie dostali też mały prezent w postaci kalkulatora prostego.
Teresa Manturo, Bożena Groszyk
8 kwietnia 2022 r. w ZSCKR w Rudce odbyły się Okręgowe Eliminacje XLV edycji Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych. Warto wspomnieć, że Olimpiada ta jest to jeden z najstarszych prestiżowych konkursów wiedzy i umiejętności praktycznych organizowanych w naszym kraju. Zgodnie z koncepcją olimpiady uczniowie szkół średnich startują w 11 blokach tematycznych. Nasza szkoła reprezentowana była w blokach: produkcja roślinna, produkcja zwierzęca, mechanizacja rolnictwa, technologia żywności, gastronomia, weterynaria. W eliminacjach startowało 128 uczestników z różnych szkół. Z naszej szkoły w eliminacjach brało udział 8 uczniów, niestety nie udało się Naszym reprezentantom zakwalifikować do etapu centralnego, ale już sam udział w eliminacjach okręgowych traktowany jest jako sukces. Wszystkim uczestnikom dziękujemy za reprezentowanie Naszej szkoły.
Beata Zakrzewska
Na podstawie wybitnych osiągnięć edukacyjnych uczniów w roku szkolnym 2020/2021, Stypendium Prezesa Rady Ministrów na rok szkolny 2021/2022, zostało przyznane:
- Weronice Łojewskiej - 3TB
2. Maciejowi Olszewskiemu - 4TR
Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!
7 kwietnia 2022 r. Anna Dawidowska, uczennica III klasy technikum budownictwa reprezentowała szkołę w olimpiadzie budowlanej „Dzień ucznia w DANWOOD” organizowanej przez firmę Danwood w Białymstoku.
Olimpiada składała się z dwóch części. Pierwszym etapem był quiz budowlany, drugim – zadanie praktyczne: układanie glazury wg. projektu. Do konkursu przystąpiło 8 uczniów z pięciu szkół średnich o profilu budowlanym.
Na uwagę zasługuje fakt, że Ania była jedyną dziewczyną wśród uczestników i poradziła sobie doskonale z przydzielonym zadaniem. Na koniec wszyscy uczestnicy olimpiady otrzymali nagrody i drobne upominki.
Karolina Obuchowska
Dnia 05.04.2022 r. w Naszej szkole mieliśmy przyjemność gościć Zespół Rekrutacyjny 13 Batalionu Lekkiej Piechoty w Łomży, St. szer. Ewę Zaręba oraz Plut. Bogdana Wiśniewskiego. Żołnierze przedstawili naszym uczniom struktury Wojsk Obrony Terytorialnej, opowiedzieli na czym polega i jak długo trwa służba w WOT. Uczniowie dowiedzieli się m.in., że obrona i wsparcie lokalnych społeczności, nie tylko podczas sytuacji kryzysowych, są wpisane w służbę każdego żołnierza WOT. Nasi goście opowiadali również o własnych doświadczeniach, zachęcając przy tym do służby w WOT.
Dziękujemy za ciekawe spotkanie.
Osoby zainteresowane służbą w WOT, chcące uzyskać więcej informacji mogą skontaktować się z osobami prowadzącymi rekrutację klikając w link: https://rekruterzy.terytorialsi.wp.mil.pl/#kontaktzrekruterem
Monika Gardocka
Wojewódzki konkurs kulinarny "Gotuj z klasą" wygrały Sylwia Borkowska i Sylwia Łajewska, uczennice Zespołu Szkół w Wojewodzinie, zdobywając niemal maksymalną liczbę punktów! Finał zmagań odbył się w piątek, 25 marca, w Podlaskiej Akademii Kulinarnej w Białymstoku. Nagrody laureatom wręczali m.in. marszałek Artur Kosicki, wicemarszałek Sebastian Łukaszewicz oraz mistrz kulinarny Karol Okrasa.
Konkurs polegał na przygotowaniu w określonym czasie menu obiadowego opartego na lokalnych produktach wysokiej jakości.
Podziw budzi fakt, że Zespół Szkół w Wojewodzinie wyeliminował w konkursie 12 podlaskich szkół ponadpodstawowych o profilu gastronomicznym.
Dziewczęta podkreśliły, że inspiracje czerpią od swoich babć oraz z kuchni… Karola Okrasy. Jak przyznały, nie pierwszy raz biorą udział w tym konkursie.
– Polecamy każdemu! My wytrwale dążyłyśmy do celu i go osiągnęłyśmy, ale każda z tych prób była bardzo potrzebną lekcją – podsumowały zwyciężczynie trzeciej edycji „Gotuj z klasą”.
Przewodniczący komisji konkursowej Karol Okrasa docenił pomysłowość i wysoką jakość zaproponowanych przez uczestników potraw.
– „Przez żołądek do serca” – to hasło jest doskonałym odzwierciedleniem tego, co my, będąc w komisji, czuliśmy dzisiaj, próbując waszych dań – zapewnił.
– Byliśmy oszołomieni waszą wiedzą i podejściem do lokalności, produktu tradycyjnego, że wiedzieliście o nim wszystko, czasami nawet więcej niż my – zaakcentował.
Zespół z Wojewodzina przygotował następujące menu:
Przystawka: Lin w śmietanie na grzance z chleba pszenno-żytniego na zakwasie, galaretka i kawior z kiszonego ogórka, siano z pora, zest limonki
Danie główne: Babka ziemniaczana, świeżynka z jelenia, kapusta z grzybami, demi glace śliwkowy, oliwa szczypiorkowa
Deser: Keks z wędzoną śliwką, krem patissiere, sos korzenny z owoców leśnych, kruszonka z karmelizowanych migdałów
Organizatorem konkursu był Samorząd Województwa Podlaskiego, koordynatorem – Departament Rolnictwa i Obszarów Rybackich, partnerem – Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Wydarzenie zostało objęte honorowym patronatem Podlaskiego Kuratora Oświaty.
Anna Augustynowicz
red.: Małgorzata Sawicka, fot.: Kamil Timoszuk
Link do filmiku: https://tv.wrotapodlasia.pl/itv/102440/kronika_wojewodztwa_podlaskiego_01042022.html
Dnia 31.03.2022 r. w Operze i Filharmonii Podlaskiej- Europejskiego Centrum Sztuki w Białymstoku odbyła się konferencja na temat przyszłości polskiego rolnictwa. Dyrektor szkoły Pani Julia Ksepko-Kurkowska oraz uczniowie kształcący się w zawodzie technik rolnik uczestniczyli w panelach dyskusyjnych dotyczących szans i wyzwań polskiego rolnictwa w obecnym położeniu geopolitycznym. Prelegenci sfokusowali uwagę odbiorców na istotę znajomości założeń programów pomocowych dedykowanych dla rolników.
Dyrektor szkoły - Julia Klaudia Ksepko-Kurkowska
Dnia 28.03.2022 Starosta Powiatu Grajewskiego Pan Waldemar Remfeld wręczył nagrody finalistom konkursu pn. "Los żołnierzy wyklętych". Wśród laureatów konkursu znalazły się dwie uczennice ZS w Wojewodzinie.
W imieniu własnym oraz całej społeczności ZS w Wojewodzinie kieruję wyrazy uznania dla Weroniki Szmigiel, która zdobyła I miejsce oraz Oliwii Zabory- laureatki III miejsca.
Konkurs odbył się pod patronatem Starosty Grajewskiego Pana Waldemara Remfelda oraz Posła na SEJM RP Pana Kazimierza Gwiazdowskiego.
Uczennicom oraz Pani Anieli Sypytkowskiej gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
Dyrektor szkoły - Julia Klaudia Ksepko-Kurkowska
Wiosenne porządki, wiosenne zmiany, nowa pora roku i… nowe fryzury. Pięć fryzjerek z BSI, uczestniczek grajewskiego hufca wraz z dwiema absolwentkami - Ewą Chmielewską i Angeliką Dąbrowską, 23.03.2022 r. złożyło wizytę w Środowiskowym Domu Samopomocy „Pomocna dłoń” w Grajewie, by po raz kolejny wprowadzić trochę zmian na głowach jego podopiecznych.
Po sukcesie poprzedniej edycji akcji, tym razem również nie brakowało chętnych do cięć, farbowania i modelowania. Duża część klientek zasiadła na fotelach fryzjerek po raz drugi, co bardzo cieszy, bo jest dowodem zadowolenia ze świadczonych usług. Inicjatywa cieszy nie tylko podopiecznych Domu Samopomocy, ale również fryzjerki z Branżowej Szkoły I Stopnia w Wojewodzinie, które zdają sobie sprawę z tego, jak dużą możliwość rozwoju i poszerzenia warsztatu im daje. Z pewnością nie była to ostatnia inicjatywa na rzecz domowników Domu Samopomocy „Pomocna dłoń”.
Hufiec Pracy w Grajewie pragnie podziękować pracodawcom - za współpracę, udostępnienie akcesoriów fryzjerskich oraz za umożliwienie udziału fryzjerek w inicjatywie w trakcie trwania praktyki zawodowej. Podziękowania Ewie i Angelice - za poświęcony czas, zaangażowanie i aktywną postawę społeczną, a także pracownikom Środowiskowego Domu Samopomocy, za ciepłe przyjęcie i serce okazywane wszystkim na każdym kroku.
Magdalena Laska – mł. wychowawca Hufca Pracy w Grajewie
21 marca 2022 w naszej szkole pod patronatem Starosty Grajewskiego odbył się Dzień Języków Obcych. Była to okazja do świetnej zabawy, a także do promowania różnorodności kulturowej i językowej krajów europejskich. Tego dnia uczniowie rywalizowali w następujących konkurencjach:
• Pani Wiosna,
• Piosenka,
• Taniec,
• Mam talent,
• Przebranie.
Pomysłowość i kreatywność naszych uczniów i ich wychowawców nie znała granic. Były rozkwitające kwiaty, biedronki i larwy owadów, Minionki i cała rodzina Shreka. Były energiczne tańce, akrobacje i piękne piosenki. Towarzyszyło temu mnóstwo śmiechu i dobrej zabawy. Nie obyło się też bez chwili wzruszeń, kiedy to nasi uczniowie podkreślali swoją solidarność z walczącą Ukrainą.
Ten wspólnie spędzony czas był dla nas bardzo ważny.
Wszystkie klasy zaprezentowały się wspaniale. Okazało się, że w każdym z uczestników drzemie ogromny potencjał.
Gromkie brawa i podziękowania należą się także wychowawcom za przygotowanie, wparcie i cenne wskazówki. Dziękujemy również naszemu jury w składzie, które musiało sprostać nie lada wyzwaniu i wyłonić zwycięzców.
Ogólna rywalizacja klas przedstawia się następująco:
I miejsce: voucher na pizzę w Da Grasso w wysokości 700 złotych ufundowany przez Starostwo Powiatowe w Grajewie - zdobyła klasa 3TBW
II miejsce: 15 punktów do zachowania i dzień niepytany - zdobyła klasa 3TŻR
III miejsce: 10 punktów do zachowania i lekcję niepytaną - zdobyła klasa 4TŻBR
Gratulujemy! Nauczyciele języków obcych
15 marca 2022 r. o godzinie 9.00 w Zespole Szkół Nr 2 im. 9. Pułku Strzelców Konnych w Grajewie odbyła się II edycja Konkursu Wiedzy "Los Żołnierzach Wyklętych".
Naszą Szkołę reprezentowali:
- Weronika Szmigiel 3TW
- Oliwia Zabora 2TB
- Cezary Surawski 2TB
- Tomasz Bagiński 3TR
Opiekunem młodzieży przygotowującej się do konkursu w Naszej szkole była p. Aniela Sypytkowska - nauczyciel historii.
Konkurs miał formę testu składającego się z 42 pytań przygotowanego przez nauczyciela historii Panią Halinę Waszkiewicz na szkolnej platformie e-learningowej moodle.
Konkurs odbył się pod patronatem :
✅ Starosty Grajewskiego Pana Waldemara Remfelda
✅ Posła na SEJM RP Pana Kazimierza Gwiazdowskiego.
Laureatami konkursu zostali:
I miejsce - Weronika Szmigiel- klasa 3TW ZS w Wojewodzinie (27 pkt./64%)
II miejsce - Sebastian Rydzewski- klasa 3TI ZS w Niećkowie (24pkt./57%)
III miejsce - Oliwia Zabora- klasa 2TB ZS w Wojewodzinie (20pkt./48%)
Dziękujęmy uczestnikom, Gratulujemy zwycięzcom i opiekunowi!
Nasze 7 dziewcząt z Technikum Budownictwa wzięło udział w Ogólnopolskiej Olimpiadzie Wiedzy o Procesie Inwestycyjno - Budowlanym. Pięć dziewczyn: Weronika Łojewska, Dominika Wojsław, Anna Dawidowska, Sara Cwalińska i Olga Szmigiel zakwalifikowało się do etapu wojewódzkiego, a Dominika Wojsław została reprezentantką województwa podlaskiego i 25 kwietnia będzie reprezentować naszą szkołą oraz województwo w finale Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Procesie Inwestycyjno - Budowlanym. Trzymamy kciuki i życzymy powodzenia.
Ewelina Jagłowska - n-l przedmiotów zawodowych w TB
„Co nieco o kobietach...” - to motyw przewodni dzisiejszego apelu przygotowanego przez uczniów klasy III TBW. Były kwiaty, życzenia oraz świetny kabaret - Ona w Jego oczach. Uczniowie pokazali swoje zdolności artystyczne, wokalne, ale również dystans do siebie i poczucie humoru.
Reprezentacja z Branżowej Szkoły I Stopnia w Wojewodzinie zagrała w Mistrzostwach Województwa Podlaskiego Młodzieży OHP w Futsalu.
3 marca 2022 roku w hali grajewskiego MOSiR'u odbyły się Mistrzostwa Województwa Podlaskiego Młodzieży OHP w Futsalu. Organizatorem przedsięwzięcia była Podlaska Wojewódzka Komenda OHP w Białymstoku, Hufiec Pracy w Grajewie oraz Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji w Grajewie. Jest to impreza realizowana cyklicznie, w której udział bierze 8 drużyn z jednostek opiekuńczo-wychowawczych Podlaskiej WK OHP. W grupie A zmierzyły się drużyny z Wasilkowa, Suwałk, Zambrowa i Grajewa, w grupie B z Kolna, Łomży, Augustowa i Białegostoku. Pierwsze miejsce zajęła drużyna z Białegostoku, wygrywając w półfinale z Hufcem Pracy z Suwałk, któremu przypadło zaszczytne drugie miejsce, a na trzecim miejscu uplasował się Hufiec Pracy w Kolnie, w zaciętym meczu wygrywając z OSiW w Wasilkowie. Reprezentacja Grajewa mimo, że nie wyszła z grupy godnie nas reprezentowała za co dziękujemy.
Celem turnieju było promowanie sportu, który korzystnie wpływa nie tylko na rozwój fizyczny, ale również kształtowanie charakteru poprzez budowanie umiejętności współpracy w grupie, wspólnego cieszenia się z sukcesów i wspierania w porażkach.
Magdalena Sawicka – Komendant HP w Grajewie
Zajęcia w ramach projektu ,,Inwestycja w przyszłość – zagraniczne staże zawodowe młodych kucharzy, stolarzy i murarzy w Niemczech’’.
6 uczestników Hufca Pracy w Grajewie kształcących się w Zespole Szkół w Wojewodzinie w zawodzie kucharz/cukiernik bierze udział w projekcie ,,Inwestycja w przyszłość – zagraniczne staże zawodowe młodych kucharzy, stolarzy i murarzy w Niemczech’’ w ramach Programu Erasmus+. Projekt realizowany jest przez Podlaską Wojewódzką Komendę OHP w Białymstoku i jednostki terenowe m.in. w Grajewie.
Główny cel projektu to podwyższenie kwalifikacji zawodowych 64 podopiecznych Ochotniczych Hufców Pracy (w tym 40 kucharzy, 16 murarzy/monterów zabudowy i 8 stolarzy) przez zdobycie nowych umiejętności i kompetencji, zgodnie z kierunkiem odbywania nauki zawodu. Po zakończeniu dwutygodniowego zagranicznego stażu zawodowego młodzież otrzyma certyfikat organizacji przyjmującej oraz Europass-Mobility – ceniony na europejskim rynku pracy.
Osoby zakwalifikowane do udziału w projekcie, jak i osoby rezerwowe regularnie uczestniczą w organizowanych zajęciach, poświęcając swój wolny czas po nauce szkolnej i praktyce zawodowej. Życzymy dalszej motywacji do rozwoju i sumienności w przygotowaniach do wyjazdu!
Komendant Hufca Pracy w Grajewie Magdalena Sawicka
Nabór na rok szkolny 2022/2023 rozpoczęty
Kandydatów do naszych szkół: Technikum i Branżowej Szkoły I Stopnia uprzejmie informujemy, że ustaliliśmy terminarz postępowania rekrutacyjnego. Prosimy o wykonywanie kolejnych kroków wg instrukcji, usprawni to naszą pracę przy rekrutacji.
Formularz podania (wniosku) można pobrać poniżej, ale też będą dostępne gotowe druki w sekretariatach waszych szkół.
Serdecznie zapraszamy codziennie w godzinach od 7.00 do 15.00.
Terminy przeprowadzania postępowania rekrutacyjnego - Adobe Reader *.pdf
W obecym stanie epidemii podanie do klasy pierwszej można pobrać w wersji edytowalnej (poniżej link) i wysłać bez podpisu jako załącznik na adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. /w temacie wiadomości proszę wpisać wybrany kierunek kształcenia/
Podanie o przyjęcie do klasy pierwszej - wersja edytowalna *.doc
Podanie do pobrania - Adobe Reader *.pdf
Ulotka informacyjna - Adobe Reader *.pdf
KONTAKT:
Tel. 86-272-22-31
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
strona szkoły: www.zs.wojewodzin.pl
Nasza młodzież aktywnie i chętnie uczestniczy w życiu Internatu, a oto krótkie posumowanie I semestru...
Usytuowany jest tuż przy szkole. Może pomieścić 150 uczniów. Warunki mieszkaniowe są bardzo dobre. Pokoje dwu-trzyosobowe są wyposażone w:
- tapczany
- szafki nocne
- stół i krzesła
- urządzenia elektryczne -WiFi
Na każdej kondygnacji jest pokój cichej nauki, pokój gospodarczy wyposażony w deski do prasowania, żelazka, czajniki. Internat oferuje całodzienne smaczne wyżywienie za niewielką odpłatnością. Stołówka może pomieścić każdorazowo 80 osób. Internat zapewnia całodobową opiekę wychowawczą. Jest organizatorem wielu imprez kulturalno-rozrywkowych. Internat w Wojewodzinie może być doskonałą bazą noclegową i wyjazdową do:
*Biebrzańskiego Parku Narodowego- ok. 15km.
*Białowieskiego Parku Narodowego- ok. 180km.
*Świętej Lipki i Gierłoży- ok. 120km.
*Parku Etnograficznego z Muzeum Wsi Kurpiowskiej w Nowogrodzie - ok. 80km.
*Wilna- stolicy Litwy- ok. 200km.
W wakacje został przeprowadzony gruntowny remont stołówki, świetlicy oraz korytarza i wejścia. W tych kluczowych dla internatu pomieszczeniach zostało zmienione i unowocześnione oświetlenie, wstawiono nowe grzejniki, położono posadzki z terakoty i poczyniono wiele innych prac remontowych, które zdecydowanie poprawiły warunki bytowe młodzieży i estetykę pomieszczeń.
KOSZT POBYTU W INTERNACIE
Zakwaterowanie miesięcznie w internacie – 60,00 zł
Całodzienne wyżywienie dla ucznia mieszkającego w internacie – 12,00 zł
Obiad dla ucznia – 4,80 zł
Obiad dla nauczyciela – 11,30 zł
Godziny pracy biblioteki szkolnej w drugim semestrze roku szkolnego 2021/2022
Poniedziałek -7.50 – 14.25
Wtorek – 7.50 – 14.20
Środa – 7.50 -12.35
Czwartek – 7.50 – 13.30
Piątek – 7.50 – 14.30
W imieniu czytelników serdecznie dziękujemy kolejnym ofiarodawcom za dary książkowe przekazane do biblioteki szkolnej w ramach akcji „Chcę, żebyś przeczytał moją książkę" do grona darczyńców dołączyły:
Alicja Grochmal
p. Barbara Borawska
p. Julia Ksepko - Kurkowska
Ulotka 11 powodów dlaczego warto czytać książki - I. Bukrejewska *.pdf
Regulamin biblioteki i czytelni *.pdf
Biblioteka szkolna zaprasza do skorzystania ze zbiorów bibliotecznych na zbliżające się święta.
Można zrobić prezent sobie lub najbliższej osobie w postaci wypożyczenia wybranej książki.
Zaczytajmy się w nowościach wydawniczych naszej biblioteki:
1. Michalak Katarzyna - ,,Nadzieja”
2. Michalak Katarzyna - ,,Amelia”
3. Michalak Katarzyna - ,,Zmyślona”
4. Wilczyńska Karolina - ,,Ta druga”
5. Hill Melissa - ,,Lista gości”
6. Ulatowska Maria - ,,Prawie siostry”
7. Kosin Renata - ,,Tajemnice Luizy Bein”
8. Darda Stefan - ,,Zabij mnie tato”
9. Witkiewicz Magdalena - ,,Po prostu bądź”
10. Picoult Jodi - ,,Po drugiej stronie kartki”
11. Hawkins Paula - ,,Dziewczyna z pociągu”
12. Mróz Remigiusz - ,,Zaginięcie”
13. Horst Jorn Lier - ,,Psy gończe”
''Biblioteka jest instytucją, która całym swoim sercem świadczy o rozwoju kultury. Jest ona, bowiem skarbnicą piśmiennictwa, przez które człowiek wyraża swój zamysł twórczy" - Jan Paweł II
Biblioteczka maturzysty - sprawdzony i dobry wybór.
Ksiażki przekazane do biblioteki przez osoby prywatne.
1. H. Nesser – „Kobieta ze znamieniem”
2. S. Wiggs – „Obudzić szczęście”
3. M. Hawach – „Oddajcie mi dzieci”
4. J. Grisham – „Więzienny prawnik”
5. N. Roberts – „Dom na skarpie”
6. B. Rybałtowska – „Przypadek sprawił”
7. E. Giffin – „Pewnego dnia”
8. Z. Kucówna – „Zatrzymać czas”
9. D. Wałęsa – „Marzenia i tajemnice”
10. A. Munro – „Dziewczęta i kobiety”
11. T. Clancy – „Przeciw wszystkim wrogom”
12. K. Grochola – „Troche większy poniedziałek”
13. J. Piekara – „Szubienicznik”
14. Z. Miłoszewski – „Bezcenny”
15. M. Zusak – „Złodziejka książek”
16. I. Lafleche – „Kocham Nowy York”
17. Ch. Link – „Wielbiciel”
18. A. Kava – „Mroczny trop”
19. S Brown – „Twardziel”
20. T. Polakowa – „Pogoń za duchami”
Warsztaty cukiernicze uczniów i staże zawodowe nauczycieli w ramach projektu
Początek ferii zimowych 6. uczniów Technikum żywienia spędziło na warsztatach cukierniczych w PSS Społem w Białymstoku, a ich opiekunka p. Agata Choynowska na stażu zawodowym w restauracji Pawilon Towarzyski.
Młodzi adepci sztuki kulinarnej przez 5 dni przygotowywali między innym: ciasta, ciasteczka, pączki, faworki, makówki, pizzerinki, rogale świętomarcińskie, drożdżówki... Pracę w tak dużym zakładzie uczniowie określili jako "mocno schematyczną", ponieważ jednorazowo przygotowuje się tam pączki z 70 kg ciasta😲. Większość pracy wykonują maszyny - olbrzymie miesiarki, wałkownice, zwijacze, krajalnice; jednak sporo jest też pracy manualnej - chociażby przy formowaniu paczków, czy przygotowaniu jaj (wybijaniu i dzieleniu) do wypieków w ilości... kilku tysięcy💪💪. Wszyscy zgodnie - długo i z uśmiechem - będziemy wspominać ten czas, spędzony na ciężkiej i ciekawej pracy😉. Dziękujemy pracownikom ciastkarni PSS Społem za cenne doświadczenie! Dziękujemy również p. Ewelinie Jagłowskiej, która towarzyszyła nam podczas wyjazdu z grupą techników budownictwa - za fenomenalną wycieczkę architektoniczno-budowlaną po Białymstoku😉❤. Czas wolny spędzaliśmy aktywnie i w dobrej atmosferze, odkrywając przy okazji na nowo - stare, znane miejscówki😎.
Staż zawodowy p. Agaty Choynowskiej w Pawilonie Towarzyskim upłynął równie ciekawie, jednak zdecydowanie za szybko... Nasza nauczycielka miała okazję uczyć się od najlepszych - w restauracji poznała świetny zespół kucharzy na czele ze znakomitym Szefem Kuchni Bartoszem Łukaszewiczem👨🍳.
"Poznałam tajniki najlepszego chleba na zakwasie, brałam udział w przygotowywaniu towarzyskich śniadań, uczyłam się sporządzać elementy dań lunchowych oraz dań z karty zimowej. Przyglądałam się pracy kucharzy przy wydawaniu dań oraz składałam dania pod okiem Szefa Kuchni. To był cenny czas, zarówno pod względem zawodowym jak również towarzyskim - poznałam wspaniałych ludzi i nawiązałam ciekawe kontakty zawodowe dla szkoły. Dziękuję całej ekipie oraz właścicielom restauracji".
Na staż zawodowy do Pensjonat & Spa RAJ wybrała się p. Beata Urbańska. W czasie stażu zajmowała się przede wszystkim organizacją usług gastronomicznych i zgłębiała tajniki rozliczania działalności gastronomicznej, ale też przygotowywała bufet śniadaniowy dla gości hotelowych, sporządzała potrawy z karty oraz potrawy na imprezy okolicznościowe.
Dziękujemy Panu Michałowi Średzińskiemu - koordynatorowi projektu, za organizację wszystkich działań i wsparcie w czasie ich realizacji. Czekamy z niecierpliwością na kolejne aktywności zawodowe z projektu🙂.
Regulamin rekrutacji i uczestnictwa w projekcie "Zawodowiec - dobry fachowiec"
Oświadczenie uczestnika projektu o wyrażeniu zgody na udział w projekcie
Oświadczenie o wyrażeniu zgody na udostępnienie wizerunku w trakcie udziału w projektu
Pracownia komunikacji w języku obcym oddana do użytku
Zespół Szkół im. Księdza Jana Krzysztofa Kluka w Wojewodzinie zakończył jeden z etapów projektu, pn. „Nowa ranga kształcenia w powiecie grajewskim”. Wyposażenie do pracowni komunikacji w języku obcym dla zawodu technik budownictwa dostarczyła firma Nordeweco Sp. z o.o., ul. Henryka Wieniawskiego 21, 71 – 130 Szczecin. Uczniowie będą mieli możliwość korzystania z nowoczesnej multimedialnej pracowni językowej. Koszt inwestycji wyniósł 47 146,00 zł brutto.
Szanowni Rodzice, Szanowni Uczniowie,
Z dniem 1.09.2021 r. rozpoczynamy rekrutację do projektu pn. „Nowa ranga kształcenia zawodowego w powiecie grajewskim”.
W projekcie weźmie udział 40 uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych (20 U.) oraz technikum budownictwa (20 U.) oraz 4 nauczycieli z Zespołu Szkół im. Ks. Jana Krzysztofa Kluka w Wojewodzinie.
Proponowane szkolenia zostaną sfinalizowane certyfikacją ogólnopolską i obejmą:
Przygotowywanie potraw zgodnie z trendami rynkowymi i zasadami zdrowego żywienia: 20 U, 2N.
Montowanie stolarki budowlanej: 10 U.
Projektowanie witryn internetowych: 10 U, 2 N.
Projektowanie grafiki komputerowej: 2N
Prawo Jazdy kat. B: 15 U.
Stypendium w wysokości 1000 zł x 10 m-cy (średnia powyżej 4,01): 10U.
Zajęcia wyrównawczo-rozwojowe z matematyki oraz języka obcego: 32 U – 4x8 U. (w wymiarze średnio 47,5 godzin na grupę w konfiguracjach w zależności od potrzeb)
Regulamin rekrutacji i uczestnictwa w projekcie:
Beneficjenci pragnący wziąć udział w projekcie dokumentację rekrutacyjną otrzymają w sekretariacie szkoły lub pobiorą ze strony internetowej projektu:
https://projekty.syntea.pl/nowa-ranga-ksztalcenia-zawodowego-w-powiecie-grajewskim/ .
Termin składania wniosków: 17 września 2021 r. UWAGA! Rekrutacja przedłużona do 15 października 2021 r.
Informacja o przystąpieniu szkoły do realizacji projektu partnerskiego:
Nowa ranga kształcenia zawodowego w powiecie grajewskim.
Początek ferii zimowych 6. uczniów Technikum żywienia spędziło na warsztatach cukierniczych w PSS Społem w Białymstoku, a ich opiekunka p. Agata Choynowska na stażu zawodowym w restauracji Pawilon Towarzyski.
Młodzi adepci sztuki kulinarnej przez 5 dni przygotowywali między innym: ciasta, ciasteczka, pączki, faworki, makówki, pizzerinki, rogale świętomarcińskie, drożdżówki... Pracę w tak dużym zakładzie uczniowie określili jako "mocno schematyczną", ponieważ jednorazowo przygotowuje się tam pączki z 70 kg ciasta😲. Większość pracy wykonują maszyny - olbrzymie miesiarki, wałkownice, zwijacze, krajalnice; jednak sporo jest też pracy manualnej - chociażby przy formowaniu paczków, czy przygotowaniu jaj (wybijaniu i dzieleniu) do wypieków w ilości... kilku tysięcy💪💪. Wszyscy zgodnie - długo i z uśmiechem - będziemy wspominać ten czas, spędzony na ciężkiej i ciekawej pracy😉. Dziękujemy pracownikom ciastkarni PSS Społem za cenne doświadczenie! Dziękujemy również p. Ewelinie Jagłowskiej, która towarzyszyła nam podczas wyjazdu z grupą techników budownictwa - za fenomenalną wycieczkę architektoniczno-budowlaną po Białymstoku😉❤. Czas wolny spędzaliśmy aktywnie i w dobrej atmosferze, odkrywając przy okazji na nowo - stare, znane miejscówki😎.
Staż zawodowy p. Agaty Choynowskiej w Pawilonie Towarzyskim upłynął równie ciekawie, jednak zdecydowanie za szybko... Nasza nauczycielka miała okazję uczyć się od najlepszych - w restauracji poznała świetny zespół kucharzy na czele ze znakomitym Szefem Kuchni Bartoszem Łukaszewiczem👨🍳.
"Poznałam tajniki najlepszego chleba na zakwasie, brałam udział w przygotowywaniu towarzyskich śniadań, uczyłam się sporządzać elementy dań lunchowych oraz dań z karty zimowej. Przyglądałam się pracy kucharzy przy wydawaniu dań oraz składałam dania pod okiem Szefa Kuchni. To był cenny czas, zarówno pod względem zawodowym jak również towarzyskim - poznałam wspaniałych ludzi i nawiązałam ciekawe kontakty zawodowe dla szkoły. Dziękuję całej ekipie oraz właścicielom restauracji".
Na staż zawodowy do Pensjonat & Spa RAJ wybrała się p. Beata Urbańska. W czasie stażu zajmowała się przede wszystkim organizacją usług gastronomicznych i zgłębiała tajniki rozliczania działalności gastronomicznej, ale też przygotowywała bufet śniadaniowy dla gości hotelowych, sporządzała potrawy z karty oraz potrawy na imprezy okolicznościowe.
Dziękujemy Panu Michałowi Średzińskiemu - koordynatorowi projektu, za organizację wszystkich działań i wsparcie w czasie ich realizacji. Czekamy z niecierpliwością na kolejne aktywności zawodowe z projektu🙂.
Dnia 21.01.2022 r. w naszej szkole odbył się Karnawałowy Piątek. W tym dniu punktem kulminacyjnym był mecz siatkówki NAUCZYCIELE kontra UCZNIOWIE. Mecz wygrali nauczyciele 3:0. Oprócz rozgrywki uczniowie przygotowali słodką kawiarenkę, której dochód został przeznaczony na inicjatywy samorządu. W tym dniu uczniowie mieli okazję się przebrać i zrobić sobie zdjęcia na ściance. Był to czas integracji.
Dziękujemy wszystkim zaangażowanym w inicjatywę i Gratulujemy wygranym.
Opiekun SU - Aneta Krasińska