Wojewodzin 52
19- 200 Grajewo
tel./fax. 86-272-22-31
INTERNAT - tel. 0-86 272-31-80 (w dni robocze)
szukaj na stronie:

Zespół Szkół w Wojewodzinie

Zapraszamy w nasze progi...

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
  • Technik Hotelarstwa

    Technik Hotelarstwa

  • Technik Weterynarii

    Technik Weterynarii - Nowość

  • Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych

    Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych

  • Technik Budownictwa

    Technik Budownictwa

  • Technik Rolnik

    Technik Rolnik

  • Branżowa Szkoła I stopnia

    Branżowa Szkoła I stopnia

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Wojewódzki konkurs kulinarny "Gotuj z klasą" wygrały Sylwia Borkowska i Sylwia Łajewska, uczennice Zespołu Szkół w Wojewodzinie, zdobywając niemal maksymalną liczbę punktów! Finał zmagań odbył się w piątek, 25 marca, w Podlaskiej Akademii Kulinarnej w Białymstoku. Nagrody laureatom wręczali m.in. marszałek Artur Kosicki, wicemarszałek Sebastian Łukaszewicz oraz mistrz kulinarny Karol Okrasa.
Konkurs polegał na przygotowaniu w określonym czasie menu obiadowego opartego na lokalnych produktach wysokiej jakości.
Podziw budzi fakt, że Zespół Szkół w Wojewodzinie wyeliminował w konkursie 12 podlaskich szkół ponadpodstawowych o profilu gastronomicznym.

Dziewczęta podkreśliły, że inspiracje czerpią od swoich babć oraz z kuchni… Karola Okrasy. Jak przyznały, nie pierwszy raz biorą udział w tym konkursie.

– Polecamy każdemu! My wytrwale dążyłyśmy do celu i go osiągnęłyśmy, ale każda z tych prób była bardzo potrzebną lekcją – podsumowały zwyciężczynie trzeciej edycji „Gotuj z klasą”.

Przewodniczący komisji konkursowej Karol Okrasa docenił pomysłowość i wysoką jakość zaproponowanych przez uczestników potraw.

– „Przez żołądek do serca” – to hasło jest doskonałym odzwierciedleniem tego, co my, będąc w komisji, czuliśmy dzisiaj, próbując waszych dań – zapewnił.

– Byliśmy oszołomieni waszą wiedzą i podejściem do lokalności, produktu tradycyjnego, że wiedzieliście o nim wszystko, czasami nawet więcej niż my – zaakcentował.

Zespół z Wojewodzina przygotował następujące menu:

Przystawka: Lin w śmietanie na grzance z chleba pszenno-żytniego na zakwasie, galaretka i kawior z kiszonego ogórka, siano z pora, zest limonki

Danie główne: Babka ziemniaczana, świeżynka z jelenia, kapusta z grzybami, demi glace śliwkowy, oliwa szczypiorkowa

Deser: Keks z wędzoną śliwką, krem patissiere, sos korzenny z owoców leśnych, kruszonka z karmelizowanych migdałów

Organizatorem konkursu był Samorząd Województwa Podlaskiego, koordynatorem – Departament Rolnictwa i Obszarów Rybackich, partnerem – Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Wydarzenie zostało objęte honorowym patronatem Podlaskiego Kuratora Oświaty.

Anna Augustynowicz
red.: Małgorzata Sawicka, fot.: Kamil Timoszuk

Link do filmiku: https://tv.wrotapodlasia.pl/itv/102440/kronika_wojewodztwa_podlaskiego_01042022.html

spacer

Zaloguj się:

Użytkowników:
20
Artykułów:
551
Odsłon artykułów:
2547535

Gościmy:

Odwiedza nas 12 gości oraz 0 użytkowników.