Wojewodzin 52
19- 200 Grajewo
tel./fax. 86-272-22-31
INTERNAT - tel. 0-86 272-31-80 (w dni robocze)
szukaj na stronie:

Zespół Szkół w Wojewodzinie

Zapraszamy w nasze progi...

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
  • Technik Hotelarstwa

    Technik Hotelarstwa

  • Technik Weterynarii

    Technik Weterynarii - Nowość

  • Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych

    Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych

  • Technik Budownictwa

    Technik Budownictwa

  • Technik Rolnik

    Technik Rolnik

  • Branżowa Szkoła I stopnia

    Branżowa Szkoła I stopnia

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Początek ferii zimowych 6. uczniów Technikum żywienia spędziło na warsztatach cukierniczych w PSS Społem w Białymstoku, a ich opiekunka p. Agata Choynowska na stażu zawodowym w restauracji Pawilon Towarzyski.

Młodzi adepci sztuki kulinarnej przez 5 dni przygotowywali między innym: ciasta, ciasteczka, pączki, faworki, makówki, pizzerinki, rogale świętomarcińskie, drożdżówki... Pracę w tak dużym zakładzie uczniowie określili jako "mocno schematyczną", ponieważ jednorazowo przygotowuje się tam pączki z 70 kg ciasta😲. Większość pracy wykonują maszyny - olbrzymie miesiarki, wałkownice, zwijacze, krajalnice; jednak sporo jest też pracy manualnej - chociażby przy formowaniu paczków, czy przygotowaniu jaj (wybijaniu i dzieleniu) do wypieków w ilości... kilku tysięcy💪💪. Wszyscy zgodnie - długo i z uśmiechem - będziemy wspominać ten czas, spędzony na ciężkiej i ciekawej pracy😉. Dziękujemy pracownikom ciastkarni PSS Społem za cenne doświadczenie! Dziękujemy również p. Ewelinie Jagłowskiej, która towarzyszyła nam podczas wyjazdu z grupą techników budownictwa - za fenomenalną wycieczkę architektoniczno-budowlaną po Białymstoku😉. Czas wolny spędzaliśmy aktywnie i w dobrej atmosferze, odkrywając przy okazji na nowo - stare, znane miejscówki😎.

Staż zawodowy p. Agaty Choynowskiej w Pawilonie Towarzyskim upłynął równie ciekawie, jednak zdecydowanie za szybko... Nasza nauczycielka miała okazję uczyć się od najlepszych - w restauracji poznała świetny zespół kucharzy na czele ze znakomitym Szefem Kuchni Bartoszem Łukaszewiczem👨‍🍳.

"Poznałam tajniki najlepszego chleba na zakwasie, brałam udział w przygotowywaniu towarzyskich śniadań, uczyłam się sporządzać elementy dań lunchowych oraz dań z karty zimowej. Przyglądałam się pracy kucharzy przy wydawaniu dań oraz składałam dania pod okiem Szefa Kuchni. To był cenny czas, zarówno pod względem zawodowym jak również towarzyskim - poznałam wspaniałych ludzi i nawiązałam ciekawe kontakty zawodowe dla szkoły. Dziękuję całej ekipie oraz właścicielom restauracji".

Na staż zawodowy do Pensjonat & Spa RAJ wybrała się p. Beata Urbańska. W czasie stażu zajmowała się przede wszystkim organizacją usług gastronomicznych i zgłębiała tajniki rozliczania działalności gastronomicznej, ale też przygotowywała bufet śniadaniowy dla gości hotelowych, sporządzała potrawy z karty oraz potrawy na imprezy okolicznościowe.

Dziękujemy Panu Michałowi Średzińskiemu - koordynatorowi projektu, za organizację wszystkich działań i wsparcie w czasie ich realizacji. Czekamy z niecierpliwością na kolejne aktywności zawodowe z projektu🙂.

spacer

Zaloguj się:

Użytkowników:
20
Artykułów:
551
Odsłon artykułów:
2547535

Gościmy:

Odwiedza nas 14 gości oraz 0 użytkowników.