Początek ferii zimowych 6. uczniów Technikum żywienia spędziło na warsztatach cukierniczych w PSS Społem w Białymstoku, a ich opiekunka p. Agata Choynowska na stażu zawodowym w restauracji Pawilon Towarzyski.
Młodzi adepci sztuki kulinarnej przez 5 dni przygotowywali między innym: ciasta, ciasteczka, pączki, faworki, makówki, pizzerinki, rogale świętomarcińskie, drożdżówki... Pracę w tak dużym zakładzie uczniowie określili jako "mocno schematyczną", ponieważ jednorazowo przygotowuje się tam pączki z 70 kg ciasta😲. Większość pracy wykonują maszyny - olbrzymie miesiarki, wałkownice, zwijacze, krajalnice; jednak sporo jest też pracy manualnej - chociażby przy formowaniu paczków, czy przygotowaniu jaj (wybijaniu i dzieleniu) do wypieków w ilości... kilku tysięcy💪💪. Wszyscy zgodnie - długo i z uśmiechem - będziemy wspominać ten czas, spędzony na ciężkiej i ciekawej pracy😉. Dziękujemy pracownikom ciastkarni PSS Społem za cenne doświadczenie! Dziękujemy również p. Ewelinie Jagłowskiej, która towarzyszyła nam podczas wyjazdu z grupą techników budownictwa - za fenomenalną wycieczkę architektoniczno-budowlaną po Białymstoku😉❤. Czas wolny spędzaliśmy aktywnie i w dobrej atmosferze, odkrywając przy okazji na nowo - stare, znane miejscówki😎.
Staż zawodowy p. Agaty Choynowskiej w Pawilonie Towarzyskim upłynął równie ciekawie, jednak zdecydowanie za szybko... Nasza nauczycielka miała okazję uczyć się od najlepszych - w restauracji poznała świetny zespół kucharzy na czele ze znakomitym Szefem Kuchni Bartoszem Łukaszewiczem👨🍳.
"Poznałam tajniki najlepszego chleba na zakwasie, brałam udział w przygotowywaniu towarzyskich śniadań, uczyłam się sporządzać elementy dań lunchowych oraz dań z karty zimowej. Przyglądałam się pracy kucharzy przy wydawaniu dań oraz składałam dania pod okiem Szefa Kuchni. To był cenny czas, zarówno pod względem zawodowym jak również towarzyskim - poznałam wspaniałych ludzi i nawiązałam ciekawe kontakty zawodowe dla szkoły. Dziękuję całej ekipie oraz właścicielom restauracji".
Na staż zawodowy do Pensjonat & Spa RAJ wybrała się p. Beata Urbańska. W czasie stażu zajmowała się przede wszystkim organizacją usług gastronomicznych i zgłębiała tajniki rozliczania działalności gastronomicznej, ale też przygotowywała bufet śniadaniowy dla gości hotelowych, sporządzała potrawy z karty oraz potrawy na imprezy okolicznościowe.
Dziękujemy Panu Michałowi Średzińskiemu - koordynatorowi projektu, za organizację wszystkich działań i wsparcie w czasie ich realizacji. Czekamy z niecierpliwością na kolejne aktywności zawodowe z projektu🙂.