Adepci sztuki kulinarnej z klasy I i II technikum żywienia mieli okazję wziąć udział w targach EuroGastro w Warszawie. Pokazy kulinarne, nowe technologie w gastronomii, degustacje - to tylko część atrakcji.
Podziwialiśmy finał "MISTRZOSTW POLSKI FLAIR 2022", konkursu w kategorii otwartej dla członków Stowarzyszenia Polskich Barmanów oraz mixologów jeszcze nie zrzeszonych - barmanów stylu flair.
Wysłuchaliśmy ciekawego wykładu wilanowskiego mistrza kuchni Macieja Nowickiego na temat dawnej kuchni polskiej i najstarszych książek kulinarnych. Chętni uczniowie wzięli udzial w warsztatach pod hasłem "Fuzja kuchni dawnej i współczesnej – inspiracje, pomysły i praktycznie ich zastosowanie", podczas których przygotowywali "barszcz cytrynowy" oraz "szczukę z czostkiem" i "kaszę z jabłek żółtą". To było bardzo ciekawe doświadczenie - rozkminiać receptury sprzed 200 lat i podać je współczesnemu konsumentowi.
Spotkaliśmy wyśmienitych szefów kuchni i ekspertów - Giancarlo Russo i Teo Vafidisa, znanych z telewizyjnych programów kulinarnych.
Nie mogło nas zabraknąć przy stanowisku Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz Instytutu Kulinarnego Selgros Transgourment, przy których kucharze młodego pokolenia prezentowali swoje potrawy inspirowane produktami polskich producentów.
Było meeeega 😉
Agata Choynowska