Przyszli technicy żywienia i usług gastronomicznych - uczniowie Zespołu Szkół w Wojewodzinie rywalizowali podczas kolejnych etapów konkursu kulinarnego RAJDU KUCHARZY. Uczniowie wystartowali 1 czerwca 2021 r. o godz. 8.00, a na metę dotarli o 16.00.
Poczynania kulinarne uczestników oceniało Jury w składzie: Pan Ryszard Rogiński – Wicedyrektor, Pani Wioletta Czaplicka – Kierownik internatu, Pani Monika Gardocka – Kierownik gospodarczy oraz Pani Ewa Gleba – Główna księgowa ZS w Wojewodzinie.
Konkurs składał się z III etapów:
I - opracowanie ciekawej receptury na pełnowartościowe danie składające się obowiązkowo z filetu drobiowego/filetu z łososia oraz zielonego groszku,
II - wykonanie autorskiego dania pod okiem komisji konkursowej,
III - wykonanie dania ze składników z "czarnej skrzynki".
Do współzawodnictwa stanęło pięć 2-osobowych zespołów z klas drugich oraz dwie przyszłe kucharki z klasy trzeciej technikum żywienia. Po drugim etapie konkursu komisja konkursowa wyłoniła najlepszych, którzy zmierzyli się w kolejnej konkurencji. W "czarnej skrzynce" uczniowie znaleźli świeże, pachnące owoce (borówki, maliny, jeżyny) oraz produkty do sporządzania deserów (mąkę, jaja, śmietankę, cukier, mleko, czekoladę deserową i białą, cynamon i wanilię oraz bazylię). Kucharze nie mieli żadnego problemu z wykonaniem dania z tych składników i świetnie poradzili sobie z tym zadaniem!
Wyniki konkursu:
I miejsce - Sylwia Borkowska, klasa 3 TŻ (pieczona pierś z kurczaka na risotto z groszkiem i gorgonzolą; tarta z czekoladowym ganache’m, musem malinowym i bezą włoską)
II miejsce – Natalia Magiera i Paulina Witkowska, klasa 2TŻ (pierś z kurczaka w kremowym sosie koperkowym, purre z zielonego groszku z miętą, grzanki z pesto ziołowym; fondant czekoladowym z sosem borówkowym z cynamonem)
III miejsce – Marta Stankiewicz i Paulina Akacka, klasa 2TŻR (pierś z kurczaka w sosie z białego wina z ziołami, purre z groszku z papryką, spaghetti z cukini; tartaletka z kremem waniliowo-bazyliowym i owocami)
Nagrodą za zajęcie I-go i II-go miejsca są vouchery na warsztaty kulinarne, w studiu kulinarnym ATUTY w Białymstoku, o wartości 200 zł na osobę. Sylwia, Natalia i Paulina same zdecydują o tematyce warsztatów, a studio ATUTY dysponuje szerokim wachlarzem szkoleń pod okiem najlepszych szefów kuchni. Za zajęcie III miejsca – Marta i Paulina otrzymały vouchery na zakup narzędzi gastronomicznych o wartości 100 zł na osobę. Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali dyplomy i upominki w postaci drobnych narzędzi cukierniczych.
Komisja konkursu przyznała również tytuł Szefa Szkolnej Kuchni – Paulinie Akackiej, między innymi za upór i spokój podczas pracy oraz świetną organizację. Otrzymanie tytułu będzie wiązało się z pewnymi przywilejami, ale również nowymi wyzwaniami!
Wręczenie nagród i dyplomów oraz podsumowanie konkursu odbyło się w obecności Dyrekcji, Komisji konkursowej i całej społeczności szkolnej podczas apelu na boisku szkolnym.
Wszystkim uczestnikom dziękujemy za wspólną, świetną zabawę podczas konkursu i serdecznie gratulujemy pasji i umiejętności!
Zespół nauczycieli żywienia, Agata Choynowska, Beata Urbańska, Urszula Prostko