Wojewodzin 52
19- 200 Grajewo
tel./fax. 86-272-22-31
INTERNAT - tel. 0-86 272-31-80 (w dni robocze)
szukaj na stronie:

Zespół Szkół w Wojewodzinie

Zapraszamy w nasze progi...

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
  • Technik Hotelarstwa

    Technik Hotelarstwa

  • Technik Weterynarii

    Technik Weterynarii - Nowość

  • Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych

    Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych

  • Technik Budownictwa

    Technik Budownictwa

  • Technik Rolnik

    Technik Rolnik

  • Branżowa Szkoła I stopnia

    Branżowa Szkoła I stopnia

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Przyszli technicy żywienia i usług gastronomicznych - uczniowie Zespołu Szkół w Wojewodzinie rywalizowali podczas kolejnych etapów konkursu kulinarnego RAJDU KUCHARZY. Uczniowie wystartowali 1 czerwca 2021 r. o godz. 8.00, a na metę dotarli o 16.00.

Poczynania kulinarne uczestników oceniało Jury w składzie: Pan Ryszard Rogiński – Wicedyrektor, Pani Wioletta Czaplicka – Kierownik internatu, Pani Monika Gardocka – Kierownik gospodarczy oraz Pani Ewa Gleba – Główna księgowa ZS w Wojewodzinie.

Konkurs składał się z III etapów:
I - opracowanie ciekawej receptury na pełnowartościowe danie składające się obowiązkowo z filetu drobiowego/filetu z łososia oraz zielonego groszku,
II - wykonanie autorskiego dania pod okiem komisji konkursowej,
III - wykonanie dania ze składników z "czarnej skrzynki".

Do współzawodnictwa stanęło pięć 2-osobowych zespołów z klas drugich oraz dwie przyszłe kucharki z klasy trzeciej technikum żywienia. Po drugim etapie konkursu komisja konkursowa wyłoniła najlepszych, którzy zmierzyli się w kolejnej konkurencji. W "czarnej skrzynce" uczniowie znaleźli świeże, pachnące owoce (borówki, maliny, jeżyny) oraz produkty do sporządzania deserów (mąkę, jaja, śmietankę, cukier, mleko, czekoladę deserową i białą, cynamon i wanilię oraz bazylię). Kucharze nie mieli żadnego problemu z wykonaniem dania z tych składników i świetnie poradzili sobie z tym zadaniem!

Wyniki konkursu:
I miejsce - Sylwia Borkowska, klasa 3 TŻ (pieczona pierś z kurczaka na risotto z groszkiem i gorgonzolą; tarta z czekoladowym ganache’m, musem malinowym i bezą włoską)

II miejsce – Natalia Magiera i Paulina Witkowska, klasa 2TŻ (pierś z kurczaka w kremowym sosie koperkowym, purre z zielonego groszku z miętą, grzanki z pesto ziołowym; fondant czekoladowym z sosem borówkowym z cynamonem)

III miejsce – Marta Stankiewicz i Paulina Akacka, klasa 2TŻR (pierś z kurczaka w sosie z białego wina z ziołami, purre z groszku z papryką, spaghetti z cukini; tartaletka z kremem waniliowo-bazyliowym i owocami)

Nagrodą za zajęcie I-go i II-go miejsca są vouchery na warsztaty kulinarne, w studiu kulinarnym ATUTY w Białymstoku, o wartości 200 zł na osobę. Sylwia, Natalia i Paulina same zdecydują o tematyce warsztatów, a studio ATUTY dysponuje szerokim wachlarzem szkoleń pod okiem najlepszych szefów kuchni. Za zajęcie III miejsca – Marta i Paulina otrzymały vouchery na zakup narzędzi gastronomicznych o wartości 100 zł na osobę. Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali dyplomy i upominki w postaci drobnych narzędzi cukierniczych.

Komisja konkursu przyznała również tytuł Szefa Szkolnej Kuchni – Paulinie Akackiej, między innymi za upór i spokój podczas pracy oraz świetną organizację. Otrzymanie tytułu będzie wiązało się z pewnymi przywilejami, ale również nowymi wyzwaniami!

Wręczenie nagród i dyplomów oraz podsumowanie konkursu odbyło się w obecności Dyrekcji, Komisji konkursowej i całej społeczności szkolnej podczas apelu na boisku szkolnym.

Wszystkim uczestnikom dziękujemy za wspólną, świetną zabawę podczas konkursu i serdecznie gratulujemy pasji i umiejętności!

 

Zespół nauczycieli żywienia, Agata Choynowska, Beata Urbańska, Urszula Prostko

spacer

Zaloguj się:

Użytkowników:
20
Artykułów:
551
Odsłon artykułów:
2547535

Gościmy:

Odwiedza nas 14 gości oraz 0 użytkowników.