26 marca 2019 r. 3 uczennice z klasy III i zarazem uczestniczki Hufca Pracy w Grajewie, kończące w tym roku naukę zawodu kucharz, przystąpiły do weryfikacji swoich umiejętności zawodowych. Próbny egzamin zawodowy był hufcowym etapem Ogólnopolskiego Konkursu „Najsprawniejszy w zawodzie 2019” w kategorii kucharz. Zadaniem uczniów było wykonanie zestawu obiadowego składającego się z kotleta mielonego, kaszy gryczanej z jabłkiem i warzyw zasmażanych. Choć zestaw wydaje się standardowy, a kotlet mielony od dawna jest obecny w naszym jadłospisie, to jego dobre wykonanie wymaga nie małych umiejętności. Ocenie podlegała m.in. gramatura i konsystencja kotleta oraz odpowiednie doprawienie, uformowanie i wypieczenie. Dobrej organizacji pracy wymagało również wydanie na ciepło jednocześnie wszystkich składników zestawu obiadowego. Udział w przedsięwzięciu pozwolił uczestnikom sprawdzić poziom wiedzy teoretycznej i praktycznych umiejętności zawodowych przed zbliżającym się egzaminem kwalifikacyjnym. Młodzież poznała procedury obowiązujące podczas zdawania egzaminu, przećwiczyła organizację pracy i przestrzeganie zasad bhp w trakcie samodzielnego wykonywania zadania.
Uczennice realizują praktyczną naukę zawodu u pracodawców. Możliwość przygotowania posiłku w innym miejscu niż dotychczasowy zakład pracy, pozwoliła im zdobyć nowe doświadczenia a wskazówki jakie otrzymali od nauczyciela przedmiotów zawodowych, powinny ułatwić uzyskanie pozytywnych wyników na egzaminach zewnętrznych.
Teresa Maciorowska – komendant HP Grajewo