




W sobotę 2 czerwca w Centrum Tradycji Mleczarstwa – Muzeum Mleka w Grajewie odbył się konkurs kulinarny pod hasłem „Mleczne wariacje”. Naszą szkołę reprezentowały uczennice klasy I Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych: Dominika Akacka, Anna Andruszkiewicz, Katarzyna Borkowska, Kamila Grabowska i Katarzyna Karpińska.
Zadanie konkursowe polegało na samodzielnym wykonaniu deseru z wykorzystaniem mleka lub produktów mlecznych. Powołana pięcioosobowa komisja oceniała serwowane dania pod względem: walorów smakowych, estetyki i sposobu podania potrawy do degustacji, oryginalności sposobu zaprezentowania dania – czyli historii powstania przepisu, kulisach jego przygotowań i itp.
Werdyktem jury I miejsce zajęła Katarzyna Karpińska serwująca deser – Galaretka z kwaśnego mleka z musem truskawkowym, III miejsce przyznano Annie Andruszkiewicz za deser – Mini serniczki z coulis malinowym.
Wszyscy uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy i drobne upominki, natomiast zdobywcy I, II i III miejsca atrakcyjne nagrody.
Gratuluję wszystkim uczennicom pomysłowości i zaangażowania! Dziękuję za wspaniałą współpracę i super atmosferę podczas przygotowań do konkursu.
Dorota Szymkuć
Kierunki kształcenia:
Zaloguj się:
- Użytkowników:
- 20
- Artykułów:
- 551
- Odsłon artykułów:
- 2547535
Gościmy:
Odwiedza nas 14 gości oraz 0 użytkowników.