Uczennice III klasy Branżowej Szkoły I stopnia Karolina Kotowska i Patrycja Karpińska zajęły I miejsce w Wojewódzkim Konkursie „Sprawny w zawodzie – bezpieczny w pracy” w kategorii – kucharz, zorganizowanym przez Podlaską Wojewódzką Komendę Ochotniczych Hufców Pracy w Białymstoku. Sprawdzian wiedzy teoretycznej i umiejętności praktycznych odbył się w Ośrodku Szkolenia i Wychowania OHP w Wasilkowie w dniu 11.04.2018r. O tytuł najlepszego kucharza rywalizowali uczestnicy z 8 jednostek OHP z terenu województwa podlaskiego. Zadaniem praktycznym było wykonanie kremu marchewkowo-imbirowego z czarnuszką i oliwą dyniową oraz roladek wieprzowych z warzywami i serem korycińskim w sosie z suszonymi pomidorami na puree ziemniaczano-chrzanowym z surówką z buraczków. Zadania konkursowe oceniane były przez komisję pod przewodnictwem pana Macieja Tomaszewskiego szefa kuchni Restauracji „Sztuka Mięsa” w Białymstoku. Równolegle do zmagań kucharzy odbył się Wojewódzki Konkurs Wiedzy z Zakresu Prawa Pracy i Przepisów BHP. W tej kategorii najlepszym okazał się uczeń klasy II BS I Patryk Kozikowski. Udział w konkursie pozwolił młodzieży sprawdzić poziom własnej wiedzy i posiadanych umiejętności zawodowych oraz dodał odwagi i pewności siebie przed właściwym egzaminem kwalifikacyjnym, który odbędzie się po zakończeniu praktycznej nauki zawodu.
Teresa Maciorowska – komendant HP w Grajewie