Pierwsza grupa uczniów wróciła z Wilna po odbyciu praktyki zawodowej (technicy hotelarstwa i żywienia). Przede wszystkim odetchnęliśmy z ulgą , że wszyscy wrócili cali i zdrowi, bo nie obyło się bez epizodu szpitalnego. Jak wiadomo, jeden z uczestników miał ostry atak wyrostka i znalazł się w trybie pilnym na sali operacyjnej, co jak łatwo się domyślić, wywołało u wielu z nas – organizatorów obarczonych odpowiedzialnością za bezpieczeństwo uczestników, zaniepokojenie. Jednak wszystko zakończyło się szczęśliwie i bez komplikacji, gdyż kwestie organizacyjne takich przedsięwzięć, a w nich właściwe ubezpieczenie uczniów, to sprawy elementarne.
Natomiast wsłuchując się w sprawozdania z realizacji programu praktyk jestem pewna, że dla wszystkich uczniów było to pozytywne, w każdym wymiarze doświadczenie, utrwalenie, rozwinięcie umiejętności zawodowych, przełamywanie bariery w posługiwaniu się językiem obcym – tu dodatkowo – pobudzenie motywacji do nauki, radzenie sobie ze stresem związanym z funkcjonowaniem w innych warunkach kulturowych – wszystko to wpłynęło na pogłębienie kompetencji zawodowych.
Drodzy Uczniowie! Pracodawcy skierowali wiele pochwał pod waszym adresem: zdyscyplinowani, punktualni, obowiązkowi, pracowici, posiadający wysokie umiejętności – nie było potrzeby tłumaczyć jak zrobić, wystarczyło powiedzieć, co zrobić. To nas cieszy.
Dziękuję bardzo Paniom: Beacie Urbańskiej i Olenie Levchynskiej za wzorowe wywiązanie się z obowiązków wynikających z opieki nad stażystami.
Po wakacjach zaczniemy przygotowywać się do drugiej tury zagranicznych staży w ramach projektu.
Dyrektor szkoły Zdzisława Choynowska