Konkurs o Puchar „Złotej Kurki” odbył się 07.10.2015r. w Hotelu Vistula w Świeciu. Naszą szkołę reprezentował zespół w składzie: Agnieszka Cybula i Wojciech Borawski z klasy IV TŻ przygotowani przez panie Beatę Urbańską i Dorotę Szymkuć.
Zmagania kulinarne uczestników oceniało jury w składzie: Krzysztof Szulborski - prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Szymon Wacławik – Prezes Vistula Hotel Świecie, Jerzy Pasikowski – prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni, Rafał Godziemski- Chef Restauracja Memo, Albert Szpindowski – Boduelle Food Polska. W konkursie udział wzięło 10 zespołów, a poziom był bardzo wysoki. Na uwagę zasługuje ogromne zaangażowanie zespołów. Nie zabrakło emocji i mocnych wrażeń. Podczas konkursu kulinarnego w sali odbyły się pokazy kuchni molekularnej, oraz prezentacje produktów firm branży spożywczej.
Agnieszka i Wojtek zaprezentowali się na tle innych uczestników świetnie. Choć nie zajęli miejsc punktowanych – otrzymali dyplom za udział, jak siedem innych zespołów - to mogą być z siebie dumni i my - jako ich nauczyciele - również.
Fakty są takie, że pojechaliśmy na konkurs do regionu Polski, w którym sieć usług gastronomicznych jest potężna ze względu na turystykę. Uczniowie tamtejszy szkół mają okazję odbywać praktykę zawodową w renomowanych restauracjach, pod okiem kulinarnych sław. Nasi uczniowie mogą o takich doświadczeniach, niestety, pomarzyć. Tym bardziej docenić należy pracę naszych uczniów i nauczycieli, bo moim zdaniem, Agnieszka i Wojtek wypadli na tle innych zespołów bardzo profesjonalnie.
Szkoda tylko, że takich konkursów nie ma w naszym regionie; byłyby pożądaną formą weryfikacji umiejętności uczniów i płaszczyzną wymiany doświadczeń zarówno uczniów, jak i nauczycieli zawodu.
Na minus dla organizatorów zaliczam brak realizacji niektórych punktów z regulaminu.
Mam nadzieję, że to doświadczenie wykorzystamy do realizacji podobnego konkursu w naszej szkole.
Zdzisława Choynowska