III Ogólnopolska Sztafeta Kulinarna Młodych Kucharzy to kolejny profesjonalny konkurs, w którym próbują swoich sił nasi uczniowie – technicy żywienia. Konkurs, jeśli uczniowie się do niego zakwalifikują, odbędzie się podczas Międzynarodowych Targów Gdańskich GASTROEXPO i patronować mu będzie Stowarzyszenie Kucharzy Polskich. Na I etapie uczniowie mieli za zadanie przygotować w swojej szkole potrawy wg podanej przez organizatorów receptury. Zadanie to wykonywali pod kierunkiem nauczyciela zawodu: p. Agaty Choynowskiej. Patrząc na efekty ich pracy, jako dyrektor szkoły, mogę powiedzieć, że niezależnie od tego czy się zakwalifikują, czy nie, ja już jestem z nich dumna. Potrawy, które wykonali nie były łatwe, a więc powtarzali ten twórczy proces kilkukrotnie, wiedząc, że jeśli pojadą do Gdańska, będą musieli zrobić to samo na oczach wybitnych kucharzy. Zdjęcia wykonanych potraw pokazują, że są przygotowani znakomicie. I nie ma już dla mnie wielkiego znaczenia, czy uda im się przejść przez sito eliminacyjne; często wtedy grają rolę czynniki, które określiłabym jako „losowe i sytuacyjne”. Najważniejsze dla mnie jako dyrektora szkoły kształcącej zawodowo jest, to że nauczyciele zawodowcy to ludzie z pasją, pragnący pokazać uczniom, w tym przypadku, że gotowanie to nie „stanie przy garach” ale sztuka kulinarna, poszukiwanie formy i smaku, odkrywanie nowych kompozycji potraw i odkrywanie swoich uzdolnień. Wcześniej do ciekawego konkursu wykorzystującego produkty regionalne przygotowała uczniów pani Dorota Szymkuć, o czym napisała poniżej. Te działania i wiele innych: uczestnictwo w olimpiadach żywieniowych, nagrody w konkursach okazjonalnych (Potrawy wielkanocne, Smaki Grajewa) są niekwestionowanym potwierdzeniem perfekcjonizmu nauczycieli w rozwijaniu zamiłowania do zawodu w ich uczniach.