We wtorek dn. 02 grudnia 2014 r. uczniowie z klasy III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych wraz z opiekunami z p. Agatą Choynowską, Beatą Urbańską i Katarzyną Ołdakowską uczestniczyli w zajęciach gastronomicznych w Zakładzie Przetwórstwa Garmażeryjnego – Garmażerii Staropolskiej w Kleosinie. Właściciel zakładu - pan Lech Zwolan, założył przedsiębiorstwo w 1991 r. jako firmę produkująca wyroby wędliniarskie i garmażeryjne wysokiej jakości i jedyne w swoim rodzaju. Nasi uczniowie z klasy III dowiedzieli się podczas tych zajęć, że pan Lech Zwolan w swojej firmie jako pierwszy w regionie wyeliminował ze swoich wyrobów glutaminian sodu E621. Firma pana Zwolana produkuje szeroki asortyment kiełbas. Najbardziej znana jest kiełbasa wiejska, suszona wiatrem. Jej proces produkcji polega na dojrzewaniu i suszeniu, przez co osiąga ona specyficzny smak. Istnieją jeszcze dwa rodzaje tej samej kiełbasy: podwędzana i parzona. Nasze kiełbasy produkowane są według starych receptur oraz starymi metodami. Od kwietnia 2004 r. Pan Zwolan przeniósł swoja produkcję do nowego zakładu, który to spełnia wszystkie wymogi Unii Europejskiej. Posiada prawo produkcji i sprzedaży naszych wyrobów na rynku europejskim. Natomiast wielkim zaskoczeniem dla uczniów naszej szkoły była informacja, że firma pana Zwolana produkuje ocet!. Uatrakcyjnieniem wycieczki było zwiedzenie galerii Alfy w Białymstoku. Uczniowie klasy III TŻ serdecznie dziękują organizatorkom wycieczki za możliwość poznania ciekawych, praktycznych rozwiązań gastronomicznych.