Warsztaty Aromatyczne sosy – wyznacznik lokalnej kuchni z Mistrzem Karolem Okrasą
Wczoraj podsumowaliśmy tegoroczną, IV Edycję Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego „Gotuj z klasą”, podczas warsztatów z niekwestionowanym guru sztuki kulinarnej Karolem Okrasą.
Nasze finalistki, laureatki II miejsca – Julia Formejster i Oliwia Gocłowska, miały okazję poznać tajniki przygotowywania sosu demiglace, który był bazą do autorskiego sosu podawanego z combrem jagnięcym saute. Dziewczęta wykorzystały do tego produkty lokalne: miód augustowski, syrop z pędów sosny, świeże zioła oraz białe wino. Finalny efekt był niezwykle zaskakujący, a uczestnicy wydarzenia zgodnie stwierdzili, że podczas degustacji przeżyli coś ciekawego. I o to właśnie chodzi w sztuce kulinarnej. Wróciliśmy bogatsi o nowe doświadczenia i jeszcze bardziej przekonani, że to niuanse decydują o sukcesie w gastronomii.
W drodze do miejsca warsztatów – urokliwej i przepysznej restauracji Ziemia Brańska Gospoda, zatrzymaliśmy się na spacerze po kładce Długa Luka na Bagnie Ławki, w południowym basenie Doliny Biebrzy.
To był wspaniały dzień! Dziękujemy całej ekipie za fajne spotkanie.
Agata Choynowska
📎 Szczegóły: Kliknij link…