Zawód: Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych – to zawód w którym nabędziesz umiejętności w zakresie:
– sporządzania potraw i napojów dla konsumentów o różnorodnych gustach kulinarnych,
– dekorowania i ekspediowania potraw i napojów,
– planowania żywienia dla różnych grup ludności,
– planowania i organizowania usług gastronomicznych typu – wesela, bale,
– posługiwania się językiem obcym zawodowym,
– obsługi konsumentów różnymi metodami,
– organizowania i nadzorowania obsługi konsumenta,
– obsługi maszyn i urządzeń gastronomicznych,
– prowadzenia własnej działalności gastronomicznej.
Po ukończeniu szkoły będziesz mógł pracować min. w:
* zakładach zbiorowego żywienia typu:
– restauracje, kawiarnie, bary,
– domy wypoczynkowe, stołówki,
* usługach cateringowych,
* we własnym zakładzie gastronomicznym np. pizzerii.
System rynkowy w Polsce spowodował zapotrzebowanie na niektóre z wymienionych specjalizacji. Szkoła ta wychodzi naprzeciw aktualnym potrzebom i kształci techników ww. specjalizacji. Dobre przygotowanie żywieniowca pozwoli absolwentom łatwo przystosować się do warunków w zakładach żywieniowych. W ramowym planie nauczania m.in. uwzględnia się zasady racjonalnego żywienia, co pozwoli na zmniejszenie zachorowań na choroby cywilizacyjne. Rozwój wolnego rynku będzie wymagał zapotrzebowania na produkty i surowce bardziej przetworzone, łatwe w przygotowaniu czyli przyspieszy rozwój gastronomii. Szkoła przygotowuje właściwie fachowców w odpowiedniej branży. W programie szkoły jest możliwość uzyskania prawa jazdy kategorii B oraz umiejętność obsługi komputera. Językiem obcym jest język niemiecki i angielski.