
14. warsztat z Akademią Mistrzów Smaku by Belvedere odbył się w Poznaniu
W przeddzień warsztatów Julka i Artur podziwiali uroki stolicy Wielkopolski z grupą przyjaciół z Akademii 😉😎
Następnego dnia rano gościli w restauracji MUGA należącej do szefa Artura Skotarczyka. Poznali drogę, którą musiał przejść Artur, aby zdobyć gwiazdkę Michelin. Szef opowiedział o standardzie i stylu pracy gwiazdkowej restauracji. Studenci skosztowali amuse-bouche: był to rożek z tatarem rybnym /salsą ananasową/ kremem z batata oraz makaronik borówkowy i trufla czekoladowa z kremem orzechowym. Na koniec wizyty poznali kuchnię restauracji MUGA.
Po południu udali się do Chef’s Table by Ernest Jagodziński z szoferem Vitalym i nawigatorem Vladkiem – kolegami z Akademii 😉 Na wstępie rozmawiali z szefem Ernestem o jego karierze w gastronomii. Warto podkreślić, że Ernest Jagodziński był trenerem Bocuse d’Or Team Poland 2024. Po inspirującej dyskusji cała ekipa wyruszyła w niesamowitą podróż smaków i odczuć – próbowali niecodziennych ziół, ich połączeń i ciekawych dodatków.
Następnie studenci udali się do studia kulinarnego, w którym pod okiem szefa Ernesta odbyli wyprawę do aromatycznej Azji. Wspólnie przygotowali springrollsy z krewetkami / musem z kurczaka z ziołami / sosem ponzu, wieprzowinę z orzechami nerkowca / ryżem jaśminowym, pierożki won ton z kaczką, sałatkę yum yum z wołowiną / łososiem.
Były to przedostatnie warsztaty z Akademią, pełne inspiracji i finezji.
Julia Jarosz i Artur Gleba jesteśmy z Was bardzo dumni ❤️
Akademia Mistrzów Smaku by Belvedere Chef’s Table by Ernest Jagodzinski Restauracja MUGA
Agata Choynowska