Finał VI edycji szkolnego konkursu kulinarnego „Ale tort!” rozstrzygnięty!
Tym razem w aurze Mikołajkowej, 6 zespołów – świetnie zapowiadających się cukierników stanęło do rywalizacji o najlepszy TORT.
Zadaniem uczniów było przygotowanie tortu w oparciu o autorską recepturę, w której obowiązkowo musiało znaleźć się co najmniej jedno ukryte w blatach, kremach, żelkach i frużelinach – WARZYWO Dodatkowo tort miał nas przenieść w klimat MIKOŁAJKOWY.
Młodzi miłośnicy wypieków sprostali temu zadaniu w 100%, prezentując niezwykłe formy i techniki oraz niezapomniane połączenia smakowe. Serce jury skradł krem z białej fasoli oraz brownie fasolowe. Wygląd tortów oczarował wszystkich uczestników wydarzenia.
Szanowna Komisja konkursowa w składzie:
1. Sylwia Borkowska – kucharz i cukiernik, absolwentka naszego technikum, autorka konceptu @słodkosłodkieciacho,
2. Zdzisława Choynowska – dyrektor ZS w Wojewodzinie,
3. Wioletta Czaplicka – kierownik internatu,
4. Ryszard Rogiński – wicedyrektor
5. Urszula Prostko – nauczyciel żywienia Dietetyk Prostko; zgodnie przyznało, że uczniowie prezentują coraz wyższy poziom zawodowy, ale też zwrócili uwagę na rozwój osobisty uczniów i ich podejście do rywalizacji. Przez kilka dni przygotowań uczniowie pomagali sobie wzajemnie, ratowali się z opresji kiedy coś nie wychodziło i wymieniali się doświadczeniami.
Zacne Jury jednogłośnie przyznało wygraną Julii Jarosz i Oliwii Gocłowskiej za tort KANDYZOWANY CUD ŚWIĄTECZNY, drugie miejsce przypadło Katarzynie Łomotowskiej i Sławkowi Chrzanowskiemu za tort SŁODKA ŚWIĄTECZNA CHWILA, natomiast trzecie miejsce uzyskał tort Wiktorii Smolińskiej i Oliwii Małolepszej – KUBEK PEŁEN WARZYW
Gratulujemy wszystkim laureatom i życzymy dalszych sukcesów
Poza podium, jednak z wyróżnieniem rywalizację zakończyli drugoklasiści: Patrycja Wróblewska i Tomasz Bołtryk, autorzy tortu CZAPKA MIKOŁAJA Świetnie spisały się również Łucja Stepnowska i Martyna Zawistowska, których tort ZBIORY ŚWIĘTEGO MIKOŁAJA był dopracowany i bardzo smakowity oraz Artur Gleba i Jakub Markowski z tortem SŁODKI MIKOŁAJ.
Wszyscy uczniowie otrzymali nagrody w postaci sprzętu i narzędzi gastronomicznych.
Drodzy Uczniowie, pamiętajcie, że każda wygrana i każda porażka to lekcja, na której można wiele się nauczyć. Jesteście niesamowici i dziękujemy, że każdego dnia dajecie nam motywację do ciężkiej pracy.
Agata Choynowska i Beata Urbańska – Nauczycielki żywienia