Finał Konkursu Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego
Wczoraj w Instytucie Kulinarnym Transgourment pod Warszawą reprezentanci 10. szkół gastronomicznych z całej Polski walczyli w finale o Puchar Polskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego. Walka była zacięta, uczniowie wykazali się kreatywnością i ciekawymi technikami.
Potrawy oceniało zacne jury pod przewodnictwem Prezesa Klubu Szefów Kuchni Jarka Walczyka. Wśród oceniających znaleźli się również: Szef Kurt Scheller, Szef Teo Vafidis, Szef Bartłomiej Góra, Pan Witold Choiński – Prezes Związku Polskie Mięso oraz Pani Magda Klejzerowicz – przedstawicielka Związku Polskie Mięso.
Finaliści mieli za zadanie przygotować przystawkę – tatara wołowego oraz danie główne składające się obowiązkowo ze schabu wieprzowego. Nasi uczniowie zaprezentowali następujące menu:
Przystawka: Tatar z wołowiny zrazowej / piklowana cebula / żel z kiszonego ogórka / piana chili / wędzony majonez / grzanka z chleba Vermont / oliwa lubczykowa
Danie główne: Stek ze schabu złotnickiego / veloute selerowe / puree ziemniaczane z gorczycą / piana z borowików / demi glace / karmelizowane warzywa / oliwa ziołowa / prażona gryka
Dziękujemy Szefom za bardzo cenne uwagi, wszystkim obecnym za znakomitą atmosferę i niezapomniane emocje! Dziękujemy Akademii Kulinarnej Marcina Budynka z Szefem Marcinem Budynkiem na czele za świetną organizację konkursu!
Jako trenerka i opiekunka dziękuję moim drogim uczniom – Julii i Arturowi za wspólną przygodę, każdą minutę ciężkiej pracy i profesjonalizm! Jesteście wspaniali i z całego serca gratuluję 😊
Całej społeczności szkolnej dziękujemy za wsparcie, każde dobre słowo i pomoc ❤️
Razem możemy wszystko!
Agata Choynowska