Warsztaty kuchni molekularnej w ramach projektu Zawodowiec – dobry fachowiec
W naszej pracowni rządziła dziś alchemia… Podczas zajęć ze znakomitym szefem kuchni Panem Arturem Zaskórskim ProArt Centrum Szkoleniowe Artur Zaskórski, uczniowie technikum żywienia uczyli się technik kuchni molekularnej takich jak: żelifikacja, sferyfikacja, emulsyfikacja oraz ćwiczyli metodę obróbki termicznej – sous vide. Kucharze mieli okazję przygotować lody z wykorzystaniem ciekłego azotu 🥰
W kuchni molekularnej wykorzystywane są nowatorskie techniki obróbki, a połączenia smaków, faktur i temperatur składników dań są naprawdę zaskakujące 🤤🧪💉 To nic innego jak zastosowanie wiedzy o cząsteczkach, wzajemne oddziaływanie związków chemicznych, które odnaleźć można w produktach spożywczych oraz ich zachowanie w konkretnej temperaturze czy środowisku.
Na dzisiejszych zajęciach przygotowaliśmy między innymi: kawior z buraka, mandarynki i pomidorów; mięso, drób i jaja metodą sous vide; espumę serową; espumę ajerkoniakową; lody z koziego mleka z wędzonym boczkiem; spaghetti kawowe; galaretkę z czerwonego wina; puder z czarnych oliwek… oraz mnóstwo doskonałych dodatków, z którymi komponowaliśmy pyszne dania 🙃😉
To były wyjątkowo smaczne i niewątpliwie najciekawsze warsztaty w tym roku ✌️
Z kulinarnym pozdrowieniem, Agata Choynowska