Targi gastronomiczne EuroGastro 2022
Adepci sztuki kulinarnej z klasy I i II technikum żywienia mieli okazję wziąć udział w targach EuroGastro w Warszawie. Pokazy kulinarne, nowe technologie w gastronomii, degustacje – to tylko część atrakcji.
Podziwialiśmy finał „MISTRZOSTW POLSKI FLAIR 2022”, konkursu w kategorii otwartej dla członków Stowarzyszenia Polskich Barmanów oraz mixologów jeszcze nie zrzeszonych – barmanów stylu flair.
Wysłuchaliśmy ciekawego wykładu wilanowskiego mistrza kuchni Macieja Nowickiego na temat dawnej kuchni polskiej i najstarszych książek kulinarnych. Chętni uczniowie wzięli udzial w warsztatach pod hasłem „Fuzja kuchni dawnej i współczesnej – inspiracje, pomysły i praktycznie ich zastosowanie”, podczas których przygotowywali „barszcz cytrynowy” oraz „szczukę z czostkiem” i „kaszę z jabłek żółtą”. To było bardzo ciekawe doświadczenie – rozkminiać receptury sprzed 200 lat i podać je współczesnemu konsumentowi.
Spotkaliśmy wyśmienitych szefów kuchni i ekspertów – Giancarlo Russo i Teo Vafidisa, znanych z telewizyjnych programów kulinarnych.
Nie mogło nas zabraknąć przy stanowisku Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz Instytutu Kulinarnego Selgros Transgourment, przy których kucharze młodego pokolenia prezentowali swoje potrawy inspirowane produktami polskich producentów.
Było meeeega ????