Wojewodzin 52
19- 200 Grajewo
tel./fax. 86-272-22-31
INTERNAT - tel. 0-86 272-31-80 (w dni robocze)
szukaj na stronie:

Zespół Szkół w Wojewodzinie

Zapraszamy w nasze progi...

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
  • Technik Hotelarstwa

    Technik Hotelarstwa

  • Technik Weterynarii

    Technik Weterynarii - Nowość

  • Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych

    Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych

  • Technik Budownictwa

    Technik Budownictwa

  • Technik Rolnik

    Technik Rolnik

  • Branżowa Szkoła I stopnia

    Branżowa Szkoła I stopnia

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Warsztaty cukiernicze uczniów i staże zawodowe nauczycieli w ramach projektu

Początek ferii zimowych 6. uczniów Technikum żywienia spędziło na warsztatach cukierniczych w PSS Społem w Białymstoku, a ich opiekunka p. Agata Choynowska na stażu zawodowym w restauracji Pawilon Towarzyski.

Młodzi adepci sztuki kulinarnej przez 5 dni przygotowywali między innym: ciasta, ciasteczka, pączki, faworki, makówki, pizzerinki, rogale świętomarcińskie, drożdżówki... Pracę w tak dużym zakładzie uczniowie określili jako "mocno schematyczną", ponieważ jednorazowo przygotowuje się tam pączki z 70 kg ciasta😲. Większość pracy wykonują maszyny - olbrzymie miesiarki, wałkownice, zwijacze, krajalnice; jednak sporo jest też pracy manualnej - chociażby przy formowaniu paczków, czy przygotowaniu jaj (wybijaniu i dzieleniu) do wypieków w ilości... kilku tysięcy💪💪. Wszyscy zgodnie - długo i z uśmiechem - będziemy wspominać ten czas, spędzony na ciężkiej i ciekawej pracy😉. Dziękujemy pracownikom ciastkarni PSS Społem za cenne doświadczenie! Dziękujemy również p. Ewelinie Jagłowskiej, która towarzyszyła nam podczas wyjazdu z grupą techników budownictwa - za fenomenalną wycieczkę architektoniczno-budowlaną po Białymstoku😉. Czas wolny spędzaliśmy aktywnie i w dobrej atmosferze, odkrywając przy okazji na nowo - stare, znane miejscówki😎.

Staż zawodowy p. Agaty Choynowskiej w Pawilonie Towarzyskim upłynął równie ciekawie, jednak zdecydowanie za szybko... Nasza nauczycielka miała okazję uczyć się od najlepszych - w restauracji poznała świetny zespół kucharzy na czele ze znakomitym Szefem Kuchni Bartoszem Łukaszewiczem👨‍🍳.

"Poznałam tajniki najlepszego chleba na zakwasie, brałam udział w przygotowywaniu towarzyskich śniadań, uczyłam się sporządzać elementy dań lunchowych oraz dań z karty zimowej. Przyglądałam się pracy kucharzy przy wydawaniu dań oraz składałam dania pod okiem Szefa Kuchni. To był cenny czas, zarówno pod względem zawodowym jak również towarzyskim - poznałam wspaniałych ludzi i nawiązałam ciekawe kontakty zawodowe dla szkoły. Dziękuję całej ekipie oraz właścicielom restauracji".

Na staż zawodowy do Pensjonat & Spa RAJ wybrała się p. Beata Urbańska. W czasie stażu zajmowała się przede wszystkim organizacją usług gastronomicznych i zgłębiała tajniki rozliczania działalności gastronomicznej, ale też przygotowywała bufet śniadaniowy dla gości hotelowych, sporządzała potrawy z karty oraz potrawy na imprezy okolicznościowe.

Dziękujemy Panu Michałowi Średzińskiemu - koordynatorowi projektu, za organizację wszystkich działań i wsparcie w czasie ich realizacji. Czekamy z niecierpliwością na kolejne aktywności zawodowe z projektu🙂.


Regulamin rekrutacji i uczestnictwa w projekcie "Zawodowiec - dobry fachowiec"

Deklaracja uczestnika

Formularz zgłoszeniowy

Oświadczenie uczestnika projektu o wyrażeniu zgody na udział w projekcie

Oświadczenie uczestnika RODO

Oświadczenie o wyrażeniu zgody na udostępnienie wizerunku w trakcie udziału w projektu


Pracownia komunikacji w języku obcym oddana do użytku

Zespół Szkół im. Księdza Jana Krzysztofa Kluka w Wojewodzinie zakończył jeden z etapów projektu, pn. „Nowa ranga kształcenia w powiecie grajewskim”. Wyposażenie do pracowni komunikacji w języku obcym dla zawodu technik budownictwa dostarczyła firma Nordeweco Sp. z o.o., ul. Henryka Wieniawskiego 21, 71 – 130 Szczecin.  Uczniowie będą mieli możliwość korzystania z nowoczesnej multimedialnej pracowni językowej. Koszt inwestycji wyniósł 47 146,00 zł brutto.


Szanowni Rodzice, Szanowni Uczniowie,

Z dniem 1.09.2021 r. rozpoczynamy rekrutację do projektu pn. „Nowa ranga kształcenia zawodowego w powiecie grajewskim”.

W projekcie weźmie udział 40 uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych (20 U.) oraz technikum budownictwa (20 U.)  oraz 4 nauczycieli z Zespołu Szkół im. Ks. Jana Krzysztofa Kluka w Wojewodzinie.

Proponowane szkolenia zostaną sfinalizowane certyfikacją ogólnopolską i obejmą:

Przygotowywanie potraw zgodnie z trendami rynkowymi i zasadami zdrowego żywienia: 20 U, 2N.

Montowanie stolarki budowlanej: 10 U.

Projektowanie witryn internetowych: 10 U, 2 N.

Projektowanie grafiki komputerowej: 2N

Prawo Jazdy kat. B: 15 U.

Stypendium w wysokości 1000 zł x 10 m-cy (średnia powyżej 4,01): 10U.

Zajęcia wyrównawczo-rozwojowe z matematyki oraz języka obcego: 32 U – 4x8 U. (w wymiarze średnio 47,5 godzin na grupę w konfiguracjach w zależności od potrzeb)

Regulamin rekrutacji i uczestnictwa w projekcie:

https://projekty.syntea.pl/nowa-ranga-ksztalcenia-zawodowego-w-powiecie-grajewskim/wp-content/uploads/sites/148/REGULAMIN-REKRUTACJI-I-UCZESTNICTWA.pdf

Beneficjenci pragnący wziąć udział w projekcie dokumentację rekrutacyjną otrzymają w sekretariacie szkoły lub  pobiorą ze strony internetowej projektu:

https://projekty.syntea.pl/nowa-ranga-ksztalcenia-zawodowego-w-powiecie-grajewskim/ .

Termin składania wniosków: 17 września 2021 r. UWAGA! Rekrutacja przedłużona do 15 października 2021 r.

Informacja o przystąpieniu szkoły do realizacji projektu partnerskiego:

Nowa ranga kształcenia zawodowego w powiecie grajewskim.

Zawodowiec - dobry fachowiec.

 

spacer

Zaloguj się:

Użytkowników:
20
Artykułów:
551
Odsłon artykułów:
2547535

Gościmy:

Odwiedza nas 14 gości oraz 0 użytkowników.