Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

21 listopada 2018 r. sześcioosobowa grupa uczniów z I i II klasy BS I oraz z III klasy ZSZ, będących uczestnikami Hufca Pracy w Grajewie, wzięła udział w edukacyjnych warsztatach kulinarnych, w studiu kulinarnym ATUTY w Białymstoku. Organizatorem przedsięwzięcia była Podlaska Wojewódzka Komenda OHP w Białymstoku.
Warsztaty z zakresu kuchni kresowej poprowadziła szefowa kuchni Pani Ewa Bałdyś Jakuć. Ich celem było przekazanie podstawowej wiedzy dotyczącej doboru składników i technik kulinarnych, jak również pobudzenie wyobraźni i kreatywności młodych kucharzy. W warsztatach brali udział również uczestnicy Hufca Pracy w Augustowie. W trakcie zajęć młodzież pracowała w czterech grupach. Każda grupa otrzymała do wykonania inne zadanie. Młodzież przygotowywała krupnik z kurkami i pulpetami, sałatkę z serem korycińskim i kindziukiem, wareniki z babką ziemniaczaną i sosem ze schabu w śmietanie oraz serniczki z sosem malinowym. W trakcie przyrządzania potraw uczestnicy korzystali z pomocy i porad szefa kuchni. Gotowe dania poddane zostały degustacji podczas wspólnego posiłku. Podczas warsztatów uczniowie wykazali się dobrą organizacją pracy i bardzo dobrym przygotowaniem praktycznym. Spotkanie to przyczyniło się do poszerzenia wiedzy i umiejętności kulinarnych uczestników zajęć, jak również zmotywowało do dalszego rozwoju i podnoszenia swoich kwalifikacji zawodowych. Wyjazd na warsztaty był również dobrą okazją do nawiązania nowych znajomości i wymiany doświadczeń z młodzieżą kształcącą się w zawodzie kucharz w Hufcu Pracy w Augustowie. Podsumowaniem warsztatów było wręczenie uczestnikom certyfikatów z ukończonego szkolenia.

Grzegorz Biadun – st. wych. HP Grajewo