Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Przepisy zgłoszone do IV edycji Ogólnopolskiego konkursu dla ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestracje jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność - przeszły pomyślnie weryfikacje formalną.
Organizatorami konkursu są: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kucharzy i Cukierni.
Specjalnie powołana komisja konkursowa, w pierwszej połowie maja wyłoni 10 najlepszych przepisów kulinarnych.
Zadanie polegało na opracowaniu autorskiego przepisu kulinarnego, uwzględniającego co najmniej jeden polski produkt regionalny lub tradycyjny, zarejestrowany lub aplikujący o rejestrację. Praca konkursowa miała też zawierać uzasadnienie wyboru produktów, kompozycję ich zestawienia, listę składników, sposób przygotowania oraz zdjęcia zgłoszonej potrawy. W konkursie udział biorą uczennice II klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych: Ewelina Borkowska, Iwona Dobrzycka.
W opracowanej potrawie zespół wykorzystał podlaskie produkty - ser koryciński, oznaczony jako Chronione Oznaczenie Geograficzne i miód sejneński - oznaczony jako Chroniona Nazwa Pochodzenia.
Iwona i Ewelina startowały miesiąc temu w konkursie na najlepsze wypieki wielkanocne, organizowanym prze MDK w Grajewie, gdzie zajęły pierwsze miejsce. Ewelina Borkowska i Klaudia Malinowska wzięły też udział w okręgowych eliminacjach Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych, blok - żywienie i gospodarstwo domowe.
Trzymamy kciuki za naszych uczniów!

Dorota Szymkuć