Zawód Technik Hotelarstwa przygotowuje młodzież do przyszłej pracy w trzech dziedzinach a mianowicie w:
- hotelarstwie
- gastronomii
- turystyce
Uczniowie oprócz przedmiotów ogólnych zdobywają swoją wiedzę na przedmiotach zawodowych takich jak:
- podstawy ekonomiczne i prawnie
- zasady żywienia i technologia gastronomiczna
- obsługa konsumenta
- organizacja i technika pracy
- technika pracy biurowej
- język obcy zawodowy
- usługi turystyczne
- podstawy rachunkowości i finansów
- marketing w hotelarstwie
Dla uczniów przewidziane są zajęcia praktyczne w hotelach różnych kategorii. Również w klasie trzeciej przewidziane jest odbywanie praktyki zawodowej w wybranych hotelach, najczęściej „wysoko gwiazdkowych”.
Nauczyciele przedmiotów zawodowych organizują wycieczki dla młodzieży w celu zwiedzania luksusowych hoteli i poznawania ich organizacji, a także w celu nawiązania odpowiednich kontaktów związanych z odbywaniem praktyki lub znalezieniem przyszłej pracy.
Absolwenci mogą być zatrudnieni we wszelkiego rodzaju zakładach hotelarskich a także w przedsiębiorstwach żeglugowych, lotniczych, turystycznych, uzdrowiskach oraz w administracji państwowej zajmującej się usługami hotelarskimi. Szkoła przygotowuje również do samodzielnego prowadzenia działalności gospodarczej w hotelarstwie.