Wojewodzin 52
19- 200 Grajewo
tel./fax. 86-272-22-31
INTERNAT - tel. 0-86 272-31-80 (w dni robocze)
szukaj na stronie:

Zespół Szkół w Wojewodzinie

Zapraszamy w nasze progi...

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
  • Technik Architektury Krajobrazu

    Technik Architektury Krajobrazu

  • Technik Urządzeń i Systemów Energetyki Odnawialnej

    Technik Urządzeń i Systemów Energetyki Odnawialnej - Nowość

  • Technik Hotelarstwa

    Technik Hotelarstwa

  • Technik Weterynarii

    Technik Weterynarii - Nowość

  • Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych

    Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych

  • Technik Budownictwa

    Technik Budownictwa

  • Technik Rolnik

    Technik Rolnik

  • Zasadnicza Szkoła Zawodowa

    Zasadnicza Szkoła Zawodowa

Ocena użytkowników: 3 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Zawód: Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych – to zawód w którym nabędziesz umiejętności w zakresie:

- sporządzania potraw i napojów dla konsumentów o różnorodnych gustach kulinarnych,
- dekorowania i ekspediowania potraw i napojów,
- planowania żywienia dla różnych grup ludności,
- planowania i organizowania usług gastronomicznych typu - wesela, bale,
- posługiwania się językiem obcym zawodowym,
- obsługi konsumentów różnymi metodami,
- organizowania i nadzorowania obsługi konsumenta,
- obsługi maszyn i urządzeń gastronomicznych,
- prowadzenia własnej działalności gastronomicznej.

Po ukończeniu szkoły będziesz mógł pracować min. w:
* zakładach zbiorowego żywienia typu:
   - restauracje, kawiarnie, bary,
   - domy wypoczynkowe, stołówki,
* usługach cateringowych,
* we własnym zakładzie gastronomicznym np. pizzerii.

System rynkowy w Polsce spowodował zapotrzebowanie na niektóre z wymienionych specjalizacji. Szkoła ta wychodzi naprzeciw aktualnym potrzebom i kształci techników w/w specjalizacji. Dobre przygotowanie żywieniowca pozwoli absolwentom łatwo przystosować się do warunków w zakładach żywieniowych. W ramowym planie nauczania m.in. uwzględnia się zasady racjonalnego żywienia, co pozwoli na zmniejszenie zachorowań na choroby cywilizacyjne. Rozwój wolnego rynku będzie wymagał zapotrzebowania na produkty i surowce bardziej przetworzone, łatwe w przygotowaniu czyli przyspieszy rozwój gastronomii. Szkoła przygotowuje właściwie fachowców w odpowiedniej branży. W programie szkoły jest możliwość uzyskania prawa jazdy kategorii B oraz umiejętność obsługi komputera. Językiem obcym jest język niemiecki i angielski.

spacer

Zaloguj się:

Użytkowników:
20
Artykułów:
275
Odsłon artykułów:
601313

Gościmy:

Odwiedza nas 13 gości oraz 0 użytkowników.