Wojewodzin 52
19- 200 Grajewo
tel./fax. 86-272-22-31
INTERNAT - tel. 0-86 272-31-80 (w dni robocze)
szukaj na stronie:

Zespół Szkół w Wojewodzinie

Zapraszamy w nasze progi...

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
  • Technik Architektury Krajobrazu

    Technik Architektury Krajobrazu

  • Technik Urządzeń i Systemów Energetyki Odnawialnej

    Technik Urządzeń i Systemów Energetyki Odnawialnej - Nowość

  • Technik Hotelarstwa

    Technik Hotelarstwa

  • Technik Weterynarii

    Technik Weterynarii - Nowość

  • Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych

    Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych

  • Technik Budownictwa

    Technik Budownictwa

  • Technik Rolnik

    Technik Rolnik

  • Zasadnicza Szkoła Zawodowa

    Zasadnicza Szkoła Zawodowa

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

21 listopada 2018 r. sześcioosobowa grupa uczniów z I i II klasy BS I oraz z III klasy ZSZ, będących uczestnikami Hufca Pracy w Grajewie, wzięła udział w edukacyjnych warsztatach kulinarnych, w studiu kulinarnym ATUTY w Białymstoku. Organizatorem przedsięwzięcia była Podlaska Wojewódzka Komenda OHP w Białymstoku.
Warsztaty z zakresu kuchni kresowej poprowadziła szefowa kuchni Pani Ewa Bałdyś Jakuć. Ich celem było przekazanie podstawowej wiedzy dotyczącej doboru składników i technik kulinarnych, jak również pobudzenie wyobraźni i kreatywności młodych kucharzy. W warsztatach brali udział również uczestnicy Hufca Pracy w Augustowie. W trakcie zajęć młodzież pracowała w czterech grupach. Każda grupa otrzymała do wykonania inne zadanie. Młodzież przygotowywała krupnik z kurkami i pulpetami, sałatkę z serem korycińskim i kindziukiem, wareniki z babką ziemniaczaną i sosem ze schabu w śmietanie oraz serniczki z sosem malinowym. W trakcie przyrządzania potraw uczestnicy korzystali z pomocy i porad szefa kuchni. Gotowe dania poddane zostały degustacji podczas wspólnego posiłku. Podczas warsztatów uczniowie wykazali się dobrą organizacją pracy i bardzo dobrym przygotowaniem praktycznym. Spotkanie to przyczyniło się do poszerzenia wiedzy i umiejętności kulinarnych uczestników zajęć, jak również zmotywowało do dalszego rozwoju i podnoszenia swoich kwalifikacji zawodowych. Wyjazd na warsztaty był również dobrą okazją do nawiązania nowych znajomości i wymiany doświadczeń z młodzieżą kształcącą się w zawodzie kucharz w Hufcu Pracy w Augustowie. Podsumowaniem warsztatów było wręczenie uczestnikom certyfikatów z ukończonego szkolenia.

Grzegorz Biadun – st. wych. HP Grajewo

spacer

Zaloguj się:

Użytkowników:
20
Artykułów:
341
Odsłon artykułów:
942416

Gościmy:

Odwiedza nas 23 gości oraz 0 użytkowników.